Від імені студентів із Туркменістану представник у студентській раді університету Піргула Чоганов подякував ректору, професору Олександру Безлюдному за належні умови для навчання. Нещодавно у стінах нашого університету відбулися урочистості з нагоди 25-річниці незалежності Туркменістану, організовані студентами із цієї країни, котрі навчаються в УДПУ, Українсько-туркменським культурно-освітнім центром (директор, кандидат географічних наук, доцент Олександр Лаврик). Прикметно, що на заходи прибули і студенти із інших міст, які чули добру славу про традиційні відзначення їх національного свята в Уманському перуніверситеті. Вражені українською доброзичливістю, душевністю, взаєморозумінням, теплою та дружньою атмосферою студенти із Туркменістану вдячні адміністрації університету за повагу до їх національних торжеств, створення якнайкращих умов для здобуття якісної освіти та гармонійного розвитку.

«Нам приємно, що з метою кращої адаптації студентів з Туркменістану до життя в Україні в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини був створений Українсько-туркменський центр, - сказав Піргула Чоганов. - Для нас, громадян Туркменістану, надзвичайно важливим було святкування Дня незалежності нашої держави. Усі присутні в актовій залі, в тому числі і наші співвітчизники з інших вузів України, які приїздили до нас на святкування, були в захопленні від влаштованого для нас концерту. Надзвичайний і Повноважний посол Туркменістані в Україні Нурберди Аманмурадов відзначив, що лише у нашому університеті відбувається таке святкування. З вдячністю і повагою він передав вам запрошення на урочистості з нагоди Дня незалежності Туркменістану».

Зворушений такою шанобливістю туркменських студентів, Олександр Іванович із вдячністю прийняв запрошення. Він зазначив, що у УДПУ готові й надалі приймати у себе студентів з Туркменістану, допомагати їм обрати бажану спеціальність, але головною вимогою при вступі залишається знання російської мови, бажання вчити в нашому університеті українську. Отож, під час цьогорічної вступної кампанії був жорсткий і беззаперечний відбір. Разом із тим, наголосив ректор, студентів, котрі навчаються в університеті, не ділять на своїх і чужих. Навпаки, до іноземних, які знаходяться далеко від рідної країни, відірвані від своїх батьків, ставляться дуже доброзичливо, намагаються створювати умови для доброго навчання, організації дозвілля та побуту.

Пресцентр УДПУ