Традиційним на фізико-математичному факультеті нашого університету є проведення «Тижня фізики». 24 лютого з самого ранку відбулася святкова лінійка, яка розпочалася гімном фізико-математичного факультету. Відкрила «Тиждень фізики» заступник завідуючого кафедри фізики і астрономії та методики їх викладання, кандидат педагогічних наук, доцент Марина Декарчук, яка оголосила план заходів на тиждень. Присутні на святковій лінійці заступник декана з навчальної роботи Тетяна Махомета, заступник декана з виховної роботи Оксана Жмуд та усі члени кафедри. Студенти захоплено слухали виступаючих, адже такі заходи вони дуже полюбляють.



Кафедрою фізики і астрономії та методики їх викладання було організовано виставку саморобних фізичних приладів та виставку наукових праць викладачів. До відкриття «Тижня фізики» студенти випустили стінгазети, які прикрасили коридори факультету. Були також представлені цікаві кросворди, ребуси, портрети фізиків та їх крилаті вислови, що створило особливу атмосферу.



Другий день тижня фізики розпочався з радіогазети, в якій ведуча Олеся Свіргун коротко розповіла про історію створення кафедри фізики і астрономії та методики їх викладання та про професорсько-викладацький склад кафедри. Відбувся також навчально-методичний семінар «Сучасні проблеми методики викладання фізики та астрономії», в якому взяли участь усі викладачі кафедри фізики і астрономії та методики їх викладання, викладачі кафедри інформатики та ІКТ та студенти факультету. На семінарі обговорено питання, пов’язані з перспективами та можливостями використання екологічного виховання, вихованням та розвитком національної самосвідомості учнів, компетентнісним підходом у реформуванні вмінь та навичок планування та проведення фізичного експерименту в загальноосвітній школі. Розглядалися переваги та недоліки використання інноваційних технологій в процесі навчання астрономії у старшій школі. Студенти п’ятого курсу підготували актуальні і змістовні доповіді, які супроводжували яскравими презентаціями. Доповідачі вичерпно відповіли на запитання, які їм задавали викладачі та присутні студенти. Таким чином активно обговорювали всі цікаві аспекти представлених доповідей.


Паралельно з науково-методичним семінаром відбулась олімпіада з фізики за участю студентів 1-3 курсів спеціальності «Фізика». Задачі були не з простих, тому студенти дуже ретельно та виважено поставились до їх розв’язання.


У рамках тижня фізики відбулась інтелектуальна гра «Брейн-ринг» між студентами перших-четвертих курсів та гра «Що? Де? Коли?» між студентами-переможцями та викладачами кафедри фізики, астрономії та методики їх викладання. Участь у грі взяли чотири команди (по шість учасників у кожній), які шляхом жеребкування визначили, як проводитиметься етапи змагання. Для гри були запропоновані цікаві та неординарні запитання з фізики. Запитання були підготовлені на розвиток логічного мислення та були дуже цікавими не тільки для тих хто змагався, а й для аудиторії студентів. Учасники активно обговорювали запитання, давали цікаві та неоднозначні відповіді.

Під час першого етапу гри перемогли команди третього та другого курсів. У фіналі перемогу отримала команда третього курсу, випередивши команду другого лише на кілька балів. Переможці отримали заохочувальні призи. Про глядачів також не забували, у перервах проводилася реклама, представлена студентами, які вболівали за свої команди. Після цього команда переможниця і команда викладачів кафедри фізики, астрономії та методики їх викладання взяли участь у грі «Що? Де? Коли?». Ця гра є дуже захоплюючою для студентів, оскільки вони змагаються із своїми наставниками. Перемогу отримала збірна команда студентів. Але, як зазначила викладач фізики Юлія Діхтяренко, це є не поразкою для викладачів, а навпаки великою перемогою – вони можуть по праву гордитися такими розумними, кмітливими, ерудованими студентами, які отримують у нашому вузі ґрунтовні знання з точних дисциплін.




З нетерпінням студенти чекали наступний захід тижня - свій улюблений фізичний КВН на тему «Фізика як вона є», в якому взяли участь команди 1 курсу «Криза класичної фізики», 2 курсу «Юні знавці фізики», 3 курсу «Протони». Уже в першому конкурсі «Візитка» команди яскраво представили свої команди. В ході змагання явно лідирували команди «Протони» та «Криза класичної фізики». Другим конкурсом традиційно була розминка, під час якої команди епатували своїм неповторним гумором. Під час третього конкурсу честь команди відстоювали капітани, які достойно виконали це нелегке випробування. І останній конкурс – найбільш очікуваний. Це було домашнє завдання на тему «Фізико-математичний факультет». Неймовірно цікавим та дотепним було виступ команди «Протони» у вигляді відео. Не менш дотепними та цікавими були виступи інших команд. Публіка та вболівальники були щедрі на оплески. В кінці свята глядачі аплодували стоячи всім учасникам. За рішенням журі перемогли наймолодші учасники КВН з I курсу, які полонили глядачів своїми яскравими образами, дотепним інтелектуальним гумором. Варто відзначити і авторитетну команду III курсу, яка, як завжди, показала високий клас. А команда II курсу взагалі показала героїзм. Вона захищали честь II курсу в складі трьох студентів, їх виступи так само порадували глядачів. Словом, незважаючи на стереотипи, фізики вкотре довели, що вміють не тільки формули й закони вивчати, а ще й дотепно жартувати, проявляючи при цьому неабиякий креатив, творчість та розум.




Заключним етапом «Тижня фізики» стало нагородження переможців. Відзначені кращі із кращих, але головне – не перемога, а участь. Тому підбиття підсумків стало святом для всіх. Студенти відзначені в різних номінаціях та нагороджені грамотами і солодкими призами. Так, у конкурсі стінгазет за зміст І місце виборола 33 група, ІІ місце – 21 група й ІІІ місце – 11. За оформлення першість за 23 групою, ІІ місце виборола 22 група. За оригінальність стінгазет І місце – 31 група, ІІ місце – 32, а ІІІ місце – 23-я. Переможцем фізичної олімпіади стала Світлана Оніщук, ІІ місце посів Іван Солтусенко, ІІІ місце – Олександр Якубенко. У інтелектуальному брейн-ринзі місця розприділились так: І місце – команда 3 курсу; ІІ місце – команда 2 курсу; ІІІ місце – команда 4 курсу; ІV місце – команда 1 курсу.



У грі «Що? Де? Коли?» відзначено Ярину Щепкіну, Олександра Юрченка, Світлану Оніщук, Івана Солтусенка, Богдана Суржока, Дмитра Дермана. Визначено кращих і у грі веселих та кмітливих. Перше місце завоювала команда «Криза класичної фізики» (І курс), ІІ місце – команда «Протони» (3 курс), ІІІ місце – команда «Юні знавці фізики» (2 курс). Сертифікатами за участь у науково-методичному семінарі «Сучасні проблеми методики викладання фізики і астрономії» нагороджені Альона Ткачук, Оксана Діхтяр, Сніжана Хлівнушко, Мар’яна Хорава, Яна Ряба.

Кафедра фізики і астрономії та методики їх викладання вдячна за допомогу в організації тижня фізики заступнику декана з виховної роботи Оксані Жмуд, студентам Павлові Глухінчуку, Мар’яні Хораві, Альоні Ткачук, Тарасу Резніченку, Олесі Свіргун, іженеру-програмісту кафедри інформатики та ІКТ Анатолію Петренку.

Проведений «Тиждень фізики» вкотре показав, що фізики – люди серйозні, володіють не всім доступними знаннями, але разом з тим веселі і кмітливі лірики.

Пресцентр УДПУ