Співробітники нашого університету Людмила Крива і Андрій Литвин та студентка економічного факультету і Колегіуму міждисциплінарних індивідуальних гуманітарних студій Тетяна Шульга навчались у літній школі польської мови і культури при Ягелонському університеті в місті Краків.

Місто польських королів – Краків радо зустріло учасників літньої школи, на яку завітали, без перебільшення, представники з усіх куточків світу. Це і Греція, і Єгипет, і Англія, і Казахстан, і Росія, і Китай, і Корея, і Сербія, і Словаччина, і Німеччина та інші. На урочистостях з нагоди відкриття школи до учасників звернувся ректор університету, професор Войцех Новак. Побажавши успіхів та гарного настрою, він наголосив на важливості участі у такого роду програмах, адже за короткий час учасники можуть поглибити знання мови, пізнати культуру і традиції Польщі.


Дійсно, за цей час учасники літньої школи підвищили рівень володіння польською мовою, взяли участь у традиційних польських святкуваннях, скуштували народних страв та, звісно ж, подорожували. Слухачі літньої школи молодь відвідали визначні місця та замки Кракова, а також стали свідком прекрасного дійства – щорічного фестивалю єврейської культури, що проходив у краківському Казімежі. Незабутні враження залишилися після плавання річкою Дунаєць. До переліку визначних місць, у яких побували слухачі школи додався також Татранський національний парк та місто-курорт Закопане. Також вони відвідали соляну шахту в місті Велічка, де мали можливість спуститися на глибину 125 метрів та ознайомитися з історією розвитку солевидобування.



Дуже цікавою і водночас важкою була екскурсія до одного з найбільших концентраційних таборів – Освенцім. На в’їзних воротах до табору досі збережений цинічний напис – «Праця визволяє». Така екскурсія не залишила байдужим жодного її учасника, сльози були в всіх на очах, оскільки за тими стінами зруйнувалося і закінчилося життя сотень тисяч людей. Їхні речі, одяг, фото змусили ще раз усвідомити цінність людського життя.

По завершенню літньої школи польської мови і культури у Ягелонському університеті в місті Краків відбулося урочисте вручення дипломів. Учасники також отримали ексклюзивні значки Ягелонського університету, які символічно означають приєднання до студентської родини цього навчального закладу.


Захід відзначився своєю особливістю, оскільки після завершення офіційної частини, молодь мала можливість представити свою країну народними піснями, танцями, іграми та поезією. Варто відзначити, що презентація України була найяскравішою та зірвала шквал оплесків. Додало колориту та зробило виступ, дійсно, народним і те, що представники України були одягнені у традиційні українські строї. Зворушені виступом, учасники школи та керівництво університету побажали нашій країні миру, злагоди та процвітання.

Літня школа добігає свого завершення. Попереду вручення дипломів та урочисте закриття. Сподіваємось враження та знання, які слухачі отримали упродовж цього місяця стануть їм у нагоді в подальшому житті.

Пресцентр УДПУ