На кафедрі загального землезнавства та геології природничо-географічного факультету УДПУ імені Павла Тичини відбулося урочисте офіційне відкриття нового підрозділу «Геолого-географічного музею Євразії», створеного згідно наказу ректора, професора Наталії Побірченко.

На урочистому відкритті нового підрозділу були присутні проректори університету, професор Олександр Безлюдний, доцент Олена  Ярошинська, Наталія Петренко, доцент Любов Шачковська, голова профкому, доцент Олександр Осадчий, директор Інституту природничо-математичної та технологічної освіти, професор Олександр Коберник, декан природничо-географічного факультету, доцент Руслан Якимчук та інші поважні гості, які говорили про важливість музею, використання його у навчальному процесі. Тепер важко уявити вивчення курсу «Геологія з основами геохімії» без геолого-географічного музею. Олександр Безлюдний відзначив, що такий музей є не у кожному вузі і подякував його організатору, доктору геологічних наук, професору Сергію Половці, який втілив в життя благородний задум і провів велику роботу, щоб не втратити набутий досвід, наукові напрацювання попередників. Олена  Ярошинська наголосила на важливості наступних кроків на шляху продовження наукових розробок та створення віртуального представлення нового підрозділу.


Керівник музею Сергій Половка ознайомив присутніх із історією заснування музею, його фондами та основними експозиціями. Колишня студентка університету, а нині завідувач кафедри біології та методики її навчання, доцент Любов Соболенко пригадала, що фундамент багатій нині експозиції у свій час заклав колишній викладач хімії університету Леонід Богачук. Студент Томас Рожі проінформував гостей про академічну та наукову роботу, яку здійснюють студенти під час навчання на факультеті і вивчаючи дисципліну геологія з основами геохімії та інші природничі науки.



Багатокількісна колекція мінералів і гірських порід створювалась з метою вивчення їх різноманіття в Євразії та відтворення змін палеогеографічної обстановки території України. Ентузіасти активно збирали зразки для геологічної лабораторії університету ще з 1999 року. Новостворений музей є структурним підрозділом наукової геологічної лабораторії. У його виставленій експозиції міститься близько 200 зразків мінералів та гірських порід із різних частин Європи та Азії. Крім цього, музей нараховує близько 600 екземплярів різних резервних зразків. Створено електронний каталог класичних зразків мінералів, гірських порід і решток органічного світу минулих геологічних епох.




Музей сприятиме збереженню колекційних фондів мінералів та гірських порід, забезпеченню викладачів і студентів університету та вчителів і учнів загальноосвітніх шкіл регіону матеріалами для наукових досліджень та наочностей у навчальному процесі.

Геолого-географічний музей Євразії стане важливою науковою ланкою, де проводитимуться різного роду наукові зібрання студентів і науковців, які підвищуватимуть свій рівень та обмінюватимуться набутим досвідом і ставитимуть нові проблемні питання, які потребуватимуть вирішення.

Присутні висловили слова вдячності керівництву університету за турботу про розширення навчальної бази та акцентували увагу на необхідності подальшої розбудови музею. Його відкриття – це не межа досягнень кафедри загального землезнавства та геології природничо-географічного факультету УДПУ імені Павла Тичини. Ентузіасти своєї справи, котрі мають значні напрацювання, як наукового, навчально-методичного так і пропагандистського характеру, зобов’язуються і надалі активно працювати на піднесення музею та розвивати його можливості для сприяння розвитку освіти і науки Уманщини, Черкащини та України.

Пресцентр УДПУ