Днями в стінах нашого університету відбулась подія, яка не лише нагадала про літо, а й створила відповідний настрій і атмосферу. Хтось згадував приємно проведені літні місяці та цікаву роботу із дітьми, а хтось уже в очікуванні наступного літнього сезону. Адже саме про роботу в літніх оздоровчих таборах йшлося на Всеукраїнському науково-практичному семінарі «Підготовка студентів до роботи в літніх оздоровчих таборах: сучасні підходи».

У роботі семінару взяли участь представники державних закладів дитячого оздоровлення та відпочинку, науковці та студенти. Серед запрошених гостей були: делегація Українського дитячого центру «Молода гвардія» на чолі з генеральним директором Едуардом Лебединським, директор дитячого табору «Буковель-Преміум» Наталія Кавака, заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти і науки України Олександр Наровлянський.


Розпочалося пленарне засідання вітанням проректора з науково-педагогічної роботи Тетяни Кочубей та підписанням угоди про співпрацю між Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини та Українським дитячим центром «Молода гвардія».



Під час семінару присутні ознайомилися з особливостями організації освітньо-оздоровчого процесу в УДЦ «Молода гвардія», системою роботи дитячого табору «Буковель-Преміум», дізналися про актуальні форми роботи в умовах рекреації та про використання методів арт-терапії в роботі з дітьми в літніх оздоровчих таборах.

Також у рамках роботи семінару у вестибюлі навчального корпусу № 3 Український дитячий центр «Молода гвардія» презентував виставку та відеоролик, в якому висвітлювалася робота табору.

Варто відзначити, що робота пленарного засідання не обмежилася лише розглядом теоретичних питань, пов’язаних із пошуком шляхів удосконалення роботи в літніх оздоровчих таборах. Співробітники ДП УДЦ «Молода гвардія» провели майстер-клас «Привіт! Ура! Нас об’єднала гра!», до якого долучилися всі, хто був присутній в актовій залі.

Та на цьому майстер-класи не закінчились. По завершенню пленарного засідання студенти, які працювали в літніх оздоровчих таборах та студенти 1 курсу факультету соціальної та психологічної освіти, провели майстер-клас з театралізованою демонстрацією і спробували відтворити специфіку роботи та дух кожного табору (ДП УДЦ «Молода гвардія», МДЦ «Артек-Карпати», дитячого табору «Буковель-Преміум», культурно-оздоровчого центру «Пролісок», дитячого лікувально-оздоровчого комплексу «Сузір’я Таврії»). Протягом виступів усіх команд в актовій залі панувала атмосфера студентського запалу та творчості. Здавалося, стерлася межа між глядачами та учасниками сценічних постановок – усі співали, танцювали, грали. Одним словом, отримували масу задоволення і позитиву. За словами глядачів, це було схоже на конкурс педагогічної майстерності з елементами КВНу, бо команди, які з’являлися на сцені, - веселі, кмітливі та ще й з неабиякими педагогічними здібностями, адже проводити ігри з залом і при цьому запалити всіх присутніх може навіть не кожен досвідчений педагог.








Свято завершилося виконанням фінальної пісні (автор - студент V курсу факультету соціальної та психологічної освіти Максим Ребро), яка, сподіваємося, стане символом всіх тих, хто готовий віддати часточку свого серця дітям.

Гості були вражені тією енергією та творчим потенціалом, якими наділені наші студенти. По завершенню дійства вони подякували організаторам Всеукраїнського науково-практичного семінару «Підготовка студентів до роботи в літніх оздоровчих таборах: сучасні підходи», зокрема відповідальній по стажуванню студентів та керівнику практики по університету, кандидату педагогічних наук, доценту Оксані Гнатюк, колективу та декану факультету соціальної та психологічної освіти, кандидату педагогічних наук, доценту Оксані Кравченко.




Кожен студент мав можливість долучитися до роботи науково-практичного семінару: як споглядач чи як активний учасник.

Тож бажаємо учасникам семінару невичерпного натхнення, нових ідей та здобутків, які знаходили б реальне втілення у практичній діяльності.

Пресцентр УДПУ