З вірою та надією у серці християнський люд очікує величне свято Великодня. Напередодні цього світлого дня студенти та викладачі Уманського державного педагогічного університету долучилися до стародавньої традиції українського народу - створення писанок.

Майстер-клас із писанкарства відомої народної майстрині з Маньківщини Світлани Бас проводиться в університеті уже традиційно, однак кожного разу ця зустріч наповнена чимось особливим, навіть таємничим. Світлана Миколаївна багато знає про писанки, їхню історію, кольори та орнаменти, зміст закодованих символів, регіональні традиції розпису та безліч цікавого. Цією інформацією вона щедро ділилася з учасниками заняття - викладачами кафедри української літератури, українознавства та методики їх навчання, студентами і школярами. Під час заняття кожен із присутніх навчився розфарбовувати писанку, використовуючи традиційні орнаменти. Розповідаючи про секрети розпису писанки, майстриня зауважила, що «тільки очищена від усього негативного свідомість людини здатна відчувати і творити, адже писанку пишуть не руки, а душа».









Після завершення майстер-класу кожен тримав у руках власне творіння – писанку-оберіг. Учасники заходу переконалися, що процес створення писанки вимагає не тільки володіння старовинною технікою, але й духовного піднесення.

Великодній сувенір своїми руками вчилися виготовляти і в Уманському навчально-реабілітаційному центрі, де в рамках благодійної акції «Щасливе дитинство – спільна турбота» доцентом кафедри теорії та методик дошкільної освіти факультету дошкільної та корекційної освіти Інною Бабій проведено майстер-клас «Великодня писанка своїми руками». До творчої співпраці активно долучилися педагоги навчального-реабілітаційного центру, які виготовляли писанки для своїх вихованців. Результатом їх копіткої натхненної праці стали диво-писанки, справжні витвори народного мистецтва, якими вчителі порадують своїх вихованців у світлий день Воскресіння Христового.

Щиросердечні побажання добра, любові, здоров’я, злагоди та домашнього затишку лунали під час проведення майстер-класу, весняний настрій панував у серцях, а на обличчях ясніли посмішки!

Відродження традицій писанкового мистецтва напередодні Великодня стало тим важливим символом оновлення життя, що втілює цей найсвітліший день року.

Пресцентр УДПУ