200-річчю від дня народження Тараса Шевченка та до 60-й річниці утворення Черкаської області була присвячена V Всеукраїнська науково-практична конференція (з міжнародною участю) "Географія та екологія: наука і освіта", яка відбулася 10–11 квітня в УДПУ. Ініціаторами конференції виступили кафедра географії та методики її навчання і кафедра загального землезнавства та екології нашого університету. Серед співорганізаторів наукового заходу були Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова та газета "Краєзнавство. Географія. Туризм".


Серед більш ніж 100 учасників наукового заходу були представники наукових шкіл з Бельгії, Болгарії, Польщі та Росії. У роботі конференції крім науковців нашого університету взяли участь представники навчальних закладів та наукових установ України, Росії та Білорусі.


На відкритті конференції виступив директор Інституту природничо-математичної і технологічної освіти Олександр Коберник.


У ході конференції були обговорені дискусійні питання у межах трьох секцій: 1) Фундаментальні та прикладні дослідження в географії: досягнення, проблеми, перспективи; 2) Ландшафтно-екологічний моніторинг України; 3) Активні форми і методи навчання географії та екології в закладах освіти. За результатами наукового заходу було опубліковано однойменний збірник матеріалів.


Із доповіддю «Географічна освіта і наука на Черкащині: здобутки й перспективи в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини» виступила зав. кафедри географії та методики її навчання УДПУ імені Павла Тичини, доктора педагогічних наук, професора Оксани Браславської. Під час пленарного засідання Оксану Володимирівну було нагородження дипломом академіка Академії наук Вищої школи України.


«На перехресті природничих наук» - така назва доповіді, з якою виступив доктор геологічних наук, професор, зав. кафедри загального землезнавства та геології УДПУ Сергій Половка. А доктор педагогічних наук, професор, зав. кафедри хімії та екології УДПУ Світлана Совгіра у своїй доповіді розкрила тему «Технологія проведення екологічної акції».

Доктор географічних наук, професор Національного університету біоресурсів і природокористування України Іван Ковальчук, котрий презентував тематичну розробку «Електронний атлас стану і використання земельних ресурсів адміністративного району як інструмент екологічного моніторингу землекористування», зробив нашому університету «науковий подарунок» - свою авторську книгу «Ерозійні процеси західного Поділля».

З пізнавальною метою для гостей було організовано екскурсії дендрологічним парком «Софіївка» та «Золотою підковою Черкащини».


Пресцентр УДПУ