В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини діє документальна виставка «Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу», яку підготували викладачі та студенти історичного факультету.

Експозиція цього показу включає історичні дослідження про Голодомор 1932-1933 років, перелік тематичних документальних фільмів, рекомендованих до перегляду Українським інститутом національної пам’яті, інформаційні плакати з свідченнями очевидців, а також фото тих страшних років, котрі більш промовисто за сотні слів ілюструють українську трагедію.







Відкриття виставки відбулося у вестибюлі навчального корпусу №3, а потім перемістилася у розташування історичного факультету. У читальному залі факультету (308 кабінет) та у лабораторії історії Уманщини «Історичне краєзнавство Уманщини» (кабінет 111) студенти можуть у зручний для себе час більш детально довідатись про страшні історичні сторінки, ознайомитись із експонатами виставки. А це і документи про найважливіші злочинні дії влади у 1932 році, в тому числі Закон «про п’ять колосків» або просто «Колосќи» (народна назва репресивного радянського закону часів Голодомору. Повна назва: Постанова ЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності» від 7 серпня 1932 р.). Створено також карту демографічної ситуації України і окремо Уманщини, зібрано багаточисельні свідчення очевидців про голодомор на Уманщині.

Виставка покликана розвивати у студентів навички розуміння історичних подій; поглиблювати їх вміння логічно мислити, робити висновки та узагальнення, а ще сприяти вихованню молоді у дусі гуманізму і загальнолюдських цінностей.

Пресцентр УДПУ