Відбулася урочиста академія Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, приурочена Дню науки, адже у передсвяткові дні вся наукова спільнота України провела ІХ Всеукраїнський фестиваль науки. Проведення урочистої академії в рамках фестивалю науки стало доброю традицією в нашому університеті. Так само традиційно урочистий тон урочистій академії надав гімн «Гаудеамус» у виконанні студентського хору.


Ведучі заходу - голова студентського наукового товариства університету Лариса Сауляк та голова ради молодих науковців, кандидат економічних наук, доцент Максим Слатвінський привітали присутніх в актовій залі досвідчених та молодих науковців, докторантів та аспірантів, студентську молодь університету, а також представили шановних гостей – заступника Уманського міського голови Людмилу Кирилюк, начальника оргвідділу Уманської районної ради Сергія Щеглюка, начальника відділу освіти Уманської районної державної адміністрації Олену Мельничук.



Вшановуючи наукові традиції, досягнення вчених університету, студентів та аспірантів ректор Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, доктор педагогічних наук, професор Олександр Безлюдний наголосив, що славу університету приносять досягнення науковців, котрими наш заклад пишається і на яких покладає великі надії.


Напередодні професійного свята науковців Міністерство освіти і науки України за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, становлення освіти і науки в державі відзначило представників професорсько-викладацького колективу університету: доктора педагогічних наук, професора, першого проректора університету – Андрія Гедзика кандидата філологічних наук, доцента, директора Наукової бібліотеки університету Тетяну Григоренко; доктора педагогічних наук, професора, завідувача кафедри теорії та методики дошкільної освіти – Інну Рогальську-Яблонську. Наші науковці були запрошені на урочисте нагородження до Міністерства освіти і науки України. Визнання їх роботи на найвищому рівні – це визнання всього педагогічного колективу.

За високу професійну майстерність, значні наукові досягнення, вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та з нагоди Дня науки Олександр Іванович вручив Почесні грамоти Департаменту освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації. Серед відзначених - доктор геологічних наук, професор, завідувач кафедри загального землезнавства та геології Сергій Половка, кандидат географічних наук, доцент кафедри географії та методики її навчання Олексій Ситник, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри технологічної освіти Віталій Бербець, кандидат історичних наук, професор, завідувач кафедри загальної історії Ігор Кривошея, кандидат фізико-математичних наук, старший викладач кафедри вищої математики Тетяна Поліщук, кандидат педагогічних наук, професор, завідувач кафедри теорії початкового навчання Галина Коберник, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри професійної освіти та технологій за профілями Тамара Кравченко.


Голова профспілкового комітету УДПУ, член Президії обласного комітету працівників освіти і науки України Олександр Осадчий вручив почесні грамоти Черкаської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України кандидату політичних наук, доценту кафедри суспільних дисциплін Ярославу Балановському, кандидату педагогічних наук, доценту кафедри теорії та практики іноземних мов Аллі Паладьєвій, кандидату сільськогосподарських наук, доценту кафедри загального землезнавства та геології Валерію Миколайку.


Присутні на святі гості - представники міста та району від влади та відділів освіти, вітаючи з Днем науки, говорили про наш університет як про осередок науки, освіти, культури й духовності у місті, а про колектив викладачів та студентів як про просвітителів, котрі своєю працею і натхненням піднімають велич і науковий престиж Уманщини.

За значні наукові досягнення, внесок у розвиток теорії і методики наукових досліджень, зміцнення наукового потенціалу міста Умані, багаторічну плідну працю та з нагоди Дня науки Почесні грамоти Уманської міської ради та відділу освіти Уманської міської ради, а також почесні грамоти Уманської районної державної адміністрації, грамоти Уманської районної ради за якісну підготовку педагогічних кадрів для сільських шкіл, багаторічну, тісну і плідна співпрацю з діючими навчальними закладами району, відкритість до співпраці з сільськими та селищними громадами Уманщини вручено великій групі викладачів.


Про результативність науково-дослідної діяльності викладачів та студентів нашого університету свідчать публікації у закордонних та вітчизняних фахових виданнях, монографії, підручники та посібники. Викладачам університету вручено дипломи за значні наукові досягнення, внесок у розвиток теорії і методики наукових досліджень, зміцнення науково-технічного потенціалу Уманщини, за рекордну кількість наукових праць, розміщених в Інституційному репозитарії УДПУ, за призові місця у конкурсі на кращий навчальний посібник та кращий підручник.

До Днів науки Радою молодих науковців університету були підведені підсумки конкурсу «Кращий молодий науковець УДПУ» у двох номінаціях: «Кращий молодий вчений» та «Кращий молодий дослідник» за різними напрямами. Всі переможці були відзначені на урочистому зібранні.

Щороку День науки УДПУ зустрічає новими студентськими досягненнями. Не став винятком і нинішній - в університеті було проведено вузівський етап студентської олімпіади з 52 навчальних дисциплін та спеціальностей. Студентство університету під керівництвом провідних науковців підготувало 31 наукову роботу до ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, та 39 студентів взяли участь у ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади. Всього здобуто 1 перемогу на міжнародному рівні та 22 на всеукраїнському.

За перемогу у конкурсі «Кращий студент-науковець УДПУ» нагороджені студентка факультету початкової освіти у галузі «Педагогічні науки» Любов Байдюк, студент факультету української філології у галузі «Філологічні та суспільні науки» Олександр Яковенко, студентка факультету соціальної та психологічної освіти в галузі «Соціально-економічні науки» Альона Завалко, студент природничо-географічного факультету в галузі «Природничо-технічні науки» Томас Рожі.

Всього на урочистій академії було нагороджено понад 140 викладачів та студентів, які досягли значних наукових звершень.



Вітальний вінок у поздоровлення присутнім склали народний аматорський ансамбль сучасного танцю «Візаві» (художній керівник – кандидат педагогічних наук. доцент, завідувач кафедри хореографії та художньої культури Людмила Андрощук), студент 4 курсу мистецько-педагогічного факультету Олександр Біденко, інструментальний ансамбль "Serbian Stars" у складі Олександра Джорджевіча, Йована Дрманіча та Дарко Марковіча (художній керівник - доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри інструментального виконавства Олена Устименко-Косоріч), народний аматорський ансамбль народного танцю «Яворина» (художній керівник – старший викладач кафедри хореографії та художньої культури Сергій Куценко).


День науки – це один день свята, але ніколи не закінчується науковий пошук! Нових творчих успіхів! Нехай нашим науковцям підкоряються нові й вищі висоти Науки, а їх діяльність спрямовується на успішний розвиток університету, забезпечення його високого рейтингу серед ВНЗ України, розширення міжнародного співробітництва!

Пресцентр УДПУ