24 січня 2011 року в університеті відбулася вчена рада, на якій наукова громада ВНЗ підводила підсумки науково-дослідної діяльності за 2010 рік.

У звітному році наукова та науково-технічна діяльність в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини здійснювалася відповідно до «Програми розвитку науки в університеті на 2009–2012 роки», була зорієнтована на досягнення державних стандартів якості підготовки науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації, наукове забезпечення навчального процесу, формування і розвиток наукових шкіл, підтримку молодої науки, забезпечення інноваційної моделі розвитку освіти України.

На зібранні проаналізовано результати рейтингу науково-педагогічних працівників за основними видами наукової діяльності. Найвищий щабель рейтингу 2010 року зайняв історичний факультет (декан – доц. Карасевич А.О.), найактивнішою в науковій роботі визнана кафедра історії України (зав. кафедри проф. Кузнець Т.В.).

Організаційно-функціональна структура наукової діяльності університету: 5 науково-дослідних інститутів (у звітному році створено Інститут Міжнародного освітнього співробітництва на чолі з доц. Заболотною О.А.), 3 науково-дослідні центри подвійного підпорядкування НАПН, НАН та МОН України, 20 науково-дослідних лабораторій, діє 7 регіональних науково-методичних центрів, 8 наукових шкіл. Основними суб’єктами науково-дослідної роботи у вузі є 36 кафедр, в складі яких працюють 512 викладачів, з них 1 академік НАПНУ, 1 академік АБУ, 2 член-кореспондента НАПНУ, 76 докторів наук (з них штатних 22) і 210 кандидатів наук (штатних 190), 5 докторантів та 82 аспіранти.

Науковий потенціал університету з кожним роком зміцнюється через діяльність аспірантури, докторантури, інституту здобувачів. Станом на 1 січня 2011 року в аспірантурі університету навчається 82 аспіранти (55 – денна форма навчання, 27 – заочна), 22 особи – на контрактній основі. В аспірантурах інших вузів навчається 49 викладачів. Спостерігається динаміка захистів як кандидатських так і докторських, тобто ефективність діяльності відділу в середньому становить 58%, що вдвічі перевищує середній показник по вищих педагогічних навчальних закладах. Удосконалена практика атестації докторантів та аспірантів шляхом розробки та впровадження критеріїв атестації, що дало змогу збільшити кількість дострокових та вчасних захистів дисертацій. Так, у 2010 році закінчили навчання 25 осіб, з них достроково захистили дисертаційні дослідження 4 викладачі, ще 3 особи захистили дисертаційні дослідження вчасно (24%), 17 осіб пройшли попереднє слухання (68%). За звітний період викладачами університету захищено 23 дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук, 2 – доктора наук.

У 2010 р. було зроблено кроки щодо подальшого розвитку наукової інфраструктури вузу. З 31 травня 2010 року в університеті діє спеціалізована вчена рада із захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук зі спеціальності 13.00.04 – Теорія та методика професійної освіти (голова – д.п.н., проф. Коберник О.М.).

Відповідно до тематичного плану науково-дослідних робіт, що фінансуються із коштів державного бюджету Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, в 2010 році науковцями університету виконувалось 8 науково-дослідних робіт (3 фундаментальних і 5 прикладних), на суму 340 тис. грн. За результатами конкурсного відбору проектів наукових досліджень і розробок затверджено ще 3 проекти (1 фундаментальний і 2 прикладних), що фінансуватимуться із загального фонду державного бюджету в 2011 році. Завершено роботу на замовлення МОН України «Стандарти діяльності загальноосвітнього навчального закладу» в межах міжнародного проекту «Рівний доступ до якісної освіти в Україні» (освоєно – 635 тис. грн.).

Протягом 2010 року поглибилася співпраця університету і його підрозділів із науковими установами НАН України, НАПН України та провідними ВНЗ, обласними та районними держадміністраціями.

У 2010 році викладачами університету було видано 1808 публікацій різного виду  (в минулому році – 1515), загальним обсягом 2870 д.а.

2010 рік відзначився великою кількістю проведених наукових заходів різного рівня: 12 міжнародних, 33 всеукраїнських, 47 регіональних конференцій та семінарів.

Активно діє Студентське наукове товариство. В університеті функціонує 237 наукових гуртків та проблемних груп. Студенти мають можливість опубліковувати власні статті та тези в 23 університетських студентських збірниках. За звітний період студентами підготовлено 1187 публікацій. Талановита молодь університету презентує ВНЗ в конкурсах, олімпіадах. У 2010 році в ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади взяло участь 35 студентів, які вибороли 8 призових місць (у минулому році – 7). Загальна кількість представлених на ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт складає 26, з них 8 отримали призові місця (у 2009 - 8).

Університет є активним суб’єктом вітчизняного і європейського освітнього простору. У звітному році університет підписав 7 угод з партнерськими навчальними закладами, науковими установами зарубіжжя: з Адміністративною Радою Системи Університетів Вісконсіна від імені Вісконсінського Університету в Miлуокі (США); Педагогічною академією післядипломної освіти в Московській області; Державною вищою професійною школою імені Я.А. Коменського у Лєшно; Університетом «Гоце Дельчева» м. Штіп (Республіка Македонія);Інститутом біології Уфимського наукового центру РАН; Вищою школою «Humanitas» у Сосновцу; Вищою державною школою професійної освіти у Гнєзно.

В 2010 р. університет звітується участю більш аніж 300 викладачів, аспірантів, магістрантів, студентів у 185 міжнародних конференціях, форумах.