Завідувач відділу по роботі з іноземними студентами Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Надія Ремезовська взяла участь в Українському форумі міжнародної освіти, який відбувся в Національному університеті імені Тараса Шевченка.

На одному майданчику форум об’єднав представників закладів вищої освіти з міжнародної діяльності та навчання іноземних студентів, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України, Українського державного центру міжнародної освіти, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Державної служби якості освіти України, Державної міграційної служби України та Державної прикордонної служби України.

Мова йшла про Україну в Європейському просторі вищої освіти, інструменти залучення іноземних студентів до навчання в наших університетах та інтернаціоналізацію освіти під час війни.

Зокрема, заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький зазначив, що потрібно змінювати парадигму інтернаціоналізації освіти, працювати над подальшою деколонізацією освітньої галузі, а також разом з іншими країнами-партнерами просувати східноєвропейські та славістичні студії в світі, позбуваючись російськоцентричних підходів.

На форумі відбулася презентація дослідження «Іноземні студенти в Україні під час війни (2023-2023)», проведеного Українським державним центром міжнародної освіти, у якому було відображено динаміку зменшення контингенту іноземних студентів в країні з 76 548 осіб у 2020-2021 до 51 676 осіб у 2022-2023 навчальних роках.

Директорка Українського державного центру міжнародної освіти Олена Шаповалова відзначила, що навіть у складних безпекових умовах Україна знаходить можливість продовжити навчання іноземців та використовує різні інструменти для популяризації освіти. Насамперед, йдеться про онлайн-виставки, дистанційні виставки. Також заплановано серію візитів до країн Азії та Африки, Глобального Півдня для того, щоб залучити іноземних студентів на навчання, причому не лише на медичні, а й на інші спеціальності.

Працюймо наполегливо, аби освіта була міцним та стійким фундаментом майбутнього України!

Пресцентр УДПУ