2 вересня відбулася важлива подія – урочистості з нагоди відкриття Канівського гуманітарного інституту Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Гуманітарний інститут утворений на виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка» та відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України, за активної підтримки Міністерства освіти і науки України, Черкаської обласної державної адміністрації та обласної ради.


На урочистостях були присутні почесні гості – голова Черкаської обласної державної адміністрації, Герой України Сергій Тулуб. Завітали також керівники району, міста, депутати обласної, районної, міської рад, представники сільських громад, педагоги, батьки.


На майдані лунає святкова музика у виконанні духового оркестру, увагу присутніх привертає банер з меседжем «Інвестиції в освіту – інвестиції в майбутнє».

Головним гостем свята став голова Черкаської обласної державної адміністрації, Герой України Сергій Тулуб, який звернувся до присутніх з вітальним словом: «У нас сьогодні подвійне свято, – урочиста церемонія відкриття в Каневі вищого навчального закладу та Посвячення першокурсників у студенти. Гордіться, що ви стали студентами першого набору Канівського гуманітарного інституту. Його створення – це яскраве свідчення турботи влади про розвиток освіти і науки, пряма реалізація указу Президента щодо гідного відзначення 200-річного ювілею Т.Г.Шевченка». Сергій Борисович подякував ректору університету Наталії Побірченко за велику роботу колективу університету, завдяки якій вдалося своєчасно провести ліцензування спеціальностей новоствореного інституту та здійснити якісний набір першокурсників, а сьогодні – урочисто відкрити заклад.


З вітальним словом виступила ректор університету — доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України Наталія Побірченко. Наталя Семенівна привітала студентів, викладачів і співробітників інституту з Днем знань та початком нового навчального року, висловила вдячність Президенту України, Кабінету Міністрів, Міністерству освіти і науки України, особисто голові Черкаської обласної державної адміністрації Сергію Тулубу за високе довір’я, підтримку та сприяння утворенню нового гуманітарного інституту в структурі університету, адже без них ця подія не могла б відбутися.


Ректор висловила переконання, що створення у Каневі вищого навчального закладу з підготовки фахівців гуманітарного профілю стане ще одним кроком до гідного пошанування національного генія України Тараса Шевченка, та запевнила присутніх, – колектив університету зробить усе можливе, аби виправдати покладену на нього місію.

Цей день став особливо хвилюючим для тих, хто вперше переступив поріг навчального закладу. Новій когорті студентів від імені старшокурсників був виголошений Наказ-заповідь. А магістранти університету подарували кожному першокурснику на пам’ять про цей урочистий день книгу Тараса Шевченка – безсмертний «Кобзар» і висловили побажання, щоб для всіх студентів настановою були мудрі слова Великого Кобзаря:

«Свою Україну любіть. Любіть її
Во врем’я люте, в останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть».



Під звуки стародавнього гімну студентів «Гаудеамус» першокурсники отримали символічні Студентський квиток та Ключ до знань.


І от, настає найурочистіша мить — голова обласної державної адміністрації, Герой України Сергій Тулуб, ректор університету — доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України Наталія Побірченко, директор Канівського гуманітарного інституту — кандидат історичних наук Віктор Тихомир перерізають символічну стрічку і відкривають Канівський гуманітарний інститут Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.


Вінчав цю святкову подію духовний гімн України «Боже великий, єдиний» у виконанні хору. Радість усіх присутніх наповнила майдан хвилею оплесків, а небо заповнило безліч різнокольорових повітряних кульок, що понесли сподівання та мрії першокурсників у височінь.

Фоторепортаж про подію можна переглянути тут.

Пресцентр УДПУ