В актовій залі УДПУ імені Павла Тичини відбувся показ фільму "Добровольці Божої чоти. Битва за аеропорт" (режисери Леонід Кантер та Іван Ясній). Вхід був вільний. Охочих подивитися документальну стрічку виявилось більше, ніж вміщувала актова зала. Тим більше, що напередодні показу різних факультетах відбулися зустрічі з одним із режисерів - Леонідом Кантером.



Жанр стрічки її автори називають думою - «художньою розповіддю про документальні події». Фільм – це історія творення нової української армії. Повсталий народ скинув кримінальний уряд і вигнав васалів Російської Імперії. «Добровольці Божої чоти» — це дума про козака Гатило, Богему. Дума для прийдешнього покоління. Перші кадри фільму – події з Майдану зими 2014-го, найзапекліші протистояння. Далі – похорон комбата Андрія Юркевича у Тернополі: провести героя в останню путь прийшли сотні містян.

Режисер розповів студентам, що фільм знімали без сценарію, знімальна група просто слідувала за своїми героями. Героями стрічки є бійці «Добровольчого українського корпусу» та голова «Правого Сектора» Дмитро Ярош. Більшість подій відбуваються на «найпередовішій передовій» у Донецькому аеропорту, та у селищі Піски.

Під час перегляду картини глядачі поринули у події на Сході України. Чимало йдеться про те, як саме кіборги відстоювали Донецький міжнародний аеропорт: Леонід Кантер вів там зйомки протягом п'яти днів. До позитивної за настроєм історії увійшли такі кадри, як побут бійців ДУКа, їхні суперечки й повсякденні жарти, а також такі моменти, як спілкування й допомога мешканцям Донбасу. Картина активно підсилена музичним супроводом з використанням фрагментів пісень гурту «Кому вниз» та композицій Олексія Бика.

Як відзначив Леонід Кантер, бюджету як такого у фільму не було. Обидва співавтори, каже він, на кожному з етапів зйомок та виробництва стрічки залучали власні кошти. Зйомки велися скромними технічними засобами. Герої картини - «кіборги» відзначили сміливість її авторів, які навіть в екстремальних умовах не припиняли вести зйомки. І Леонід Кантер, й Іван Ясній на передовій забували, що вони обоє є батьками малих дітей. Зйомки фільму велися майже три місяці.

Автори картини відзначають, що вона має мотиваційну складову, бо спонукає українців захищати Україну.

Найближчим часом фільм «Добровольці Божої чоти», а саме 13 червня, представлятимуть глядачам на фестивалі у Гданську (Польща). Глядачі активно долучились до матеріальної підтримки стрічки для презентації її за кордоном. Світ має знати правду!

Пресцентр УДПУ