Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде — запроваджене з метою захисту мовної й культурної багатоманітності у листопаді 1999 року згідно рішення тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. З 2000 року свято відзначаємо і ми, українці. Ушановуючи цей день, на факультеті української філології проведено захід «Шануймо рідну мову!».

Святкування нікого не залишило байдужим. Зі сцени пристрасно й натхненно прозвучало українське слово з уст Тетяни Хлівної, Анастасії Шинкарук, Наталії Юдченко, Віталія Слободяника, Діани Білої, Аліни Ягуфарової, Альони Мандзюк, Ігоря Ніколіча – в піснях, поезіях, прозі. Читці Сюзанна Саргсян і Віктор Кривохат пригадали основні трагічні сторінки, що стосувалися української мови. Нині їх нараховують понад 350.

Участь у святі талановитих пісенних колективів сприяла особливому піднесенню в актовій залі. Організатори щиро дякують за створення лірично-патріотичної атмосфери Василеві Семенчуку, Тетяні Хлівній, ансамблю «Софія», хору «Кобзар», учням НВК «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад І ступеня» Даринці Мазурець та Анастасії Терешко.

Основним лейтмотивом свята стали слова про те, що для людини рідна мова – дар Божий. Мова має жити у серці. Не любити материнську рідну мову - це значить йти проти волі Божої. Кожен мусить почати із себе: спілкуватися рідною мовою повсюди. Мова є душею нації, її генетичним кодом. Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові!

Любити і шанувати рідну мову – це природне почуття кожної людини, а для студентів факультету української філології – це ще й високий професійний обов’язок. Насамперед філологи повинні піклуватися про рідну мову, захищати, розкривати для себе і своїх учнів її велич й могутню силу.

На завершення свята завідувач кафедри української мови та методики її навчання Валентина Розгон ще раз акцентувала увагу учасників свята на тому, що українська мова є оберегом нашого народу, надійною опорою розвитку України, тому її потрібно сумлінно вивчати та шанувати, берегти в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

Пресцентр УДПУ