У Києві відбулося моделювання роботи Верховної Ради України «Ліга молодих парламентарів2016». Серед представників Черкаської області була студентка факультету української філології УДПУ імені Павла Тичини Наталія Юдченко. (З трьохсот бажаючих до участі в моделюванні пройшли відбір 54 особи віком 18–28 років – по 2 два представники від кожної області України, які мають активну життєву позицію та займаються громадською роботою за місцем проживання).

Захід проходив під егідою Асоціації випускників Програми стажування у Верховній Раді України та центральних органах виконавчої влади – ГО «Ліга інтернів» спільно з Програмою USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа за підтримки Верховної Ради України.

Моделювання проходило в будинку одного з комітетів Верховної Ради України, дало цінний досвід молодим людям, які з’їхалися з усієї України, щоб спробувати себе в ролі депутатів і відтворити роботу вищого законодавчого органу країни.

Своїми незабутніми враженням поділилася Наталія Юдченко: «Ще місяць назад я могла тільки мріяти про участь в такому грандіозному проекті — «Ліга молодих парламентарів–2016», а сьогодні я випускниця цієї програми. На початку квітня заступник декана з виховної роботи Наталія Мамчур запропонувала мені відправити анкету на конкурс. Чесно кажучи, я не очікувана такого повороту подій!

Я дуже вдячна адміністрації університету, факультету за надання інформації про конкурс, підтримку, розуміння та допомогу у підготовці до нього.

Під час навчання ми були об’єднані в шість фракцій (по 9 членів у кожній), які мали свою назву, мету, завдання. Нами було створено соціал-демократичну партію – «Свої». Упродовж двох тижнів команди отримували завдання від організаторів, і в скайпрежимі разом їх виконували. У результаті ми розробили закон з теми: «Відкритість місцевих рад у контексті електронного урядування».

«Наступним етапом роботи, — розповідає студентка, — було відтворення основних етапів законотворчого процесу. Він відбувся у комітетах Верховної Ради України та у Верховній Раді України. Робота була дуже активною, часу не було взагалі. Ми слухали цікаві лекції відомих політиків, які ділилися своїм досвідом. Особливо мені сподобалась розповідь Голови Місії Європейського парламенту з оцінки потреб Верховної Ради України, Президента Європейського парламенту в 2002, 2004 роках Пета Кокса. Звертаючись до молоді, він нагадав відомий вислів Джона Кеннеді: «Не питайте, що ваша країна може зробити для вас, запитайте, що ви можете зробити для своєї країни».

На зустрічі обговорювали трансформаційні виклики, які сьогодні постали перед українським суспільством, роль молодого покоління у впровадженні змін, роботу українського парламенту, подальші напрями співпраці України та Європейського Союзу.

Прослухавши цікаві лекції, молоді парламентарі працювали над створенням одного, якісного законопроекту й їм це вдалося, хоча і було багато дискусій, адже зібралася молода еліта українського народу, яка прагне вдосконалити нашу державу.

Пресцентр УДПУ