На кафедрі біології та методики її навчання відбулася презентація нового навчально-методичного посібника «Орнітологія». Його укладач − кандидат біологічних наук, доцент Леся Містрюкова під час презентації зазначила, що в системі біологічних наук орнітологія займає особливе місце. Її предметом є своєрідна гілка еволюції тваринного світу − птахи. Вони здавна служили моделлю еволюційних досліджень.


Інтерес до птахів визначається їх відокремленим становищем в системі хребетних та тою суттєвою обставиною, що ця група відділилася від плазунів пізніше ссавців. З’ясування і розробка низки кардинальних проблем сучасної біології, також пов’язана з птахами. До них в першу чергу належать проблеми популяційної біології, біоценології, просторової орієнтації, сигналізації та комунікації, управління поведінкою та ін. Птахи привертають дослідників доступністю, пов’язаною з відкритим способом життя і рухливістю, складними популяційними і біоценотичними відносинами.

Посібник орієнтований на студентів природничо-географічних факультетів педагогічних вишів. Його зміст розкриває питання еволюції, походження і класифікації, морфологічної, функціональної і екологічної адаптації, енергетики, розмноження, територіальності, поведінки, сигналізації і орієнтації, міграції птахів. Особливу увагу приділено важливим напрямкам орнітології, які пов’язані з охороною навколишнього середовища. У основних розділах видання подано матеріали лекційного та лабораторно-практичного курсів, окреслено коло питань самостійної роботи студентів, запропоновано перелік основних та додаткових літературних джерел.

Під час обговорення, було відзначено оригінальність представленого навчально-методичного посібника, його актуальність та практичну орієнтованість щодо реалізації мети та завдань навчальної дисципліни «Орнітологія». Присутні на презентації, були одностайні в тому, що навчальний матеріал, практичні поради, які містяться в посібнику, сприятимуть формуванню у студентів базових компетенцій як необхідної складової інтегрованої характеристики майбутнього фахівця. Презентоване видання буде корисним для студентів біологічних спеціальностей різних освітньо-кваліфікаційних рівнів, вчителів, науковців, викладачів та всіх небайдужих до біології.

Пресцентр УДПУ