Наш університет упродовж багатьох років підтримує дружні зв’язки з навчальними закладами Польщі. Ділові партнерські стосунки дають відчутні результати. При УДПУ активно діє Польський культурно-освітній центр. Співробітництво має такі напрями як «Молодіжний обмін», «Програми студентської академічної мобільності», «Літні школи», «Програма подвійного диплома». Особливо важливим напрямом міжнародного співробітництва між польськими партнерськими вузами та УДПУ є здійснення цільових освітніх проектів. У польських вузах стажуються наші викладачі, навчаються та відпочивають студенти.

Представники польських вишів є частими гостями нашого університету. Цьогорічне святкування початку навчального року теж відбулося за участю польських друзів. До нас завітали почесні гості – професор, доктор габілітований, проректор з науки Державної вищої школи професійної освіти імені Яна Амоса Коменського в м. Лєшно, почесний професор УДПУ імені Павла Тичини Александр Миколайчак та професор, доктор габілітований Університету імені Адама Міцкевича Богдан Вальчак.


Першого вересня під час ділової зустрічі ректора УДПУ, професора Наталії Побірченко із почесними гостями обговорювалися проблеми, пов’язані із розширенням співробітництва. Зустріч пройшла за участю наукового директора Польського культурно-освітнього центру УДПУ, завідувача кафедри всесвітньої історії та правознавства, кандидата історичних наук, професора Ігоря Кривошеї та завідувача Польського культурно-освітнього центру Катерини Кузан. Професори Богдан Вальчак та Александр Миколайчак відзначали, що своє завдання наростити якість освіти і підняти свій імідж УДПУ успішно реалізовує в життя і це відзначають у Польщі. Піднімалися питання щодо вдосконалення спільних навчальних програм та перспектив ділових економічних стосунків.


Шановні гості з Польщі також були запрошені до участі у круглому столі на тему:«Україна та Польща у вільній Європі: ретроспектива, сьогодення, перспектива», яка була проведена історичним факультетом спільно з Польським культурно-освітнім центром. Модератором зустрічі ставІгор Кривошея.



Тема зустрічі була дуже актуальною, оскільки Україна сьогодні робить впевнений крок для свого ствердження в колі європейських народів. Професор Богдан Вальчак у своїй доповіді зосередив увагу на подібності польської та української мови, спільну історію та так званий «втрачений шанс», - Гадяцьку унію, котра так і не була реалізована, а залишилися лише на папері.

Професор Александр Миколайчак зосередив увагу на тому, що в сьогоденній Україні відбувається важка боротьба за європейське майбутнє. Наголосив на тому, що майбутнє нашої країни залежить від молоді, яка має європейське мислення, прагне до європейських цінностей. На зважаючи на трагічні сторінки спільної історії, Польща завжди готова протягнути руку допомоги Україні, підтримати її у складний період. Професори наголосили, що Україні всіляко потрібно використати таку нагоду, приєднатися до європейської родини, адже за таке прагнення Україна платить досить високу ціну.

Маємо сподівання, що незабаром наша країна буде процвітати в мирі і злагодіта будувати своє майбуття в Європейському Союзі.

Пресцентр УДПУ