Традиційно 9 Травня віддати данину пам’яті загиблим воїнам та пошани живим ветеранам до Обеліску Слави разом із громадськістю міста Умань прийшли викладачі та студенти нашого університету, де відбувся мітинг-реквієм «Хвилина мовчання».

Учасники заходу згадали кроваві сторінки війни, героїв Перемоги. День 9 травня 1945 року знає весь світ. Довгих 4 роки йшли воїни й партизани, працівники народного фронту до Перемоги. На території України кров’ю і пожежами котилась війна 1225 днів і ночей. Ось уже 70 років, святкуючи День Перемоги, ми з вдячністю згадуємо тих, хто поліг у горнилі боїв, хто кров’ю своєю скропив землю, тих, хто пройшов крізь бої, лихо, голод і холод, хто вижив у смертельній бійні за мир і свободу. Зі словами подяки до ветеранів звернулася студентка факультету соціальної та психологічної освіти нашого університету Олена Устенко. Від молоді міста вона пообіцяла гідно нести ім’я героїв Великої Вітчизняної війни та пам’ятати про їх великий подвиг.




Вінки, гірлянди, живі квіти із рук вдячних жителів міста лягли до Обеліску Слави та братської могили загиблих визволителів. У скорботному покладанні взяли участь і представники університету.

Учасники мітингу затим взяли участь у святковому концерті «Солдатам Перемоги присвячується…», який пройшов у міському будинку культури. Представляли УДПУ у святковій програмі лауреат Всеукраїнських та Всесоюзних конкурсів вокального мистецтва, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, голова профспілкового комітету Олександр Осадчий, лауреати Міжнародних, Всеукраїнських та Регіональних конкурсів чоловіче тріо «Гонта» у складі заслужених працівників культури України Василя Семенчука, Петра Волошина, Валентина Купчика та лауреати Всеукраїнських та Обласних конкурсів народний аматорський колектив «Софія».







Олександр Осадчий так проникливо, чуттєво й щиро виконав пісню "За того парня", що жоден глядач у залі не залишився байдужим. Весь текст пісні просякнутий світлим смутком і скорботою про тих, хто не повернувся з війни. І нехай ми не знали цих людей в обличчя, ніколи їх не бачили і не були особисто знайомі - ми повинні пам'ятати про них завжди. Знати і пам'ятати трагічну сторінку нашої історії - обов'язок кожного. Адже тільки завдяки цим зовсім незнайомим нам героям ми можемо жити на рідній землі, жити за себе і "за того хлопця".

Пісня «Мати журавлика жде» у виконанні народного аматорського колективу «Софія» (керівник Василь Семенчук) до сліз розчулила ветеранів, всіх присутніх у залі.

А у виконанні чоловічого тріо «Гонта» (керівник Валентин Купчик) прозвучали пісні «Ех, дороги» та «Армія з народом!». Вигуки «Браво!» звучали з різних куточків залу. Остання пісня прозвучала ніби заклик, що подарував надію та вселив віру у наше світле, мирне майбутнє з нашою армією, з нашими хлопцями.

Подвиг визволителів безсмертний. Солдати знали, за що гинуть – за рідну землю, за свій народ, за коханих і рідних. Перемога - вінець їх слави. Завжди будемо пам'ятати про те, як їх наздоганяли смертельні кулі і їх серця спалахували Вічним священним вогнем. Вічний вогонь сердець воїнів-визволителів горить і сяє у невмирущій пам’яті потомків!

Пресцентр УДПУ