На мистецько-педагогічному факультеті за участю науково-дослідної лабораторії педагогічної компетентності УДПУ імені Павла Тичини відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Теоретико-методологічні аспекти мистецької освіти: здобутки, проблеми та перспективи». Про високий рівень конференції свідчить той факт, що у її роботі взяли участь представники з 16 наукових та вищих навчальних закладів України. Цей захід проходив у рамках реалізації угод нашого університету з іншими ВНЗ держави.


У пленарному та секційних засіданнях брали участь науковці з Києва, Хмельницького, Харкова, Ізмаїла, Луганська, Полтави, Миколаєва, Вінниці, Сум. Обговорювані теми відзначалися актуальністю, адже підготовка вчителя – фахівця в галузі мистецтва – це лепта у творення майбутнього нашої держави.

З вітальним словом і побажанням успіхів у роботі до учасників конференції звернулася проректор з наукової діяльності, кандидат педагогічних наук, доцент Олена Ярошинська. Декан мистецько-педагогічного факультету, кандидат історичних наук, доцент Олена Дудник привітала учасників конференції та зазначила, що мистецька освіта вимагає відповідної підготовки фахівців, а сам процес навчання студентів та учнів потребує удосконалення.



Ґрунтовними та науково переконливими були доповіді на пленарному засіданні: докторанта відділу педагогічної естетики та етики Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України, кандидат педагогічних наук Світлани Соломахи. Вона ознайомила присутніх з проектуванням організаційно-методичної системи розвитку художньо-естетичного світогляду викладачів мистецьких дисциплін у системі післядипломної педагогічної освіти. З великою цікавістю учасники конференції заслухали доповіді, з якими виступили доктор філософських наук, професор Юрій Афанасьєв ( «Мистецька освіта: ремісничі та професійні підходи»), кандидат педагогічних наук Віктор Мозговий ( «Функціональна сутність компонентів режисури педагогічної дії»), кандидат педагогічних наук Любов Армейська («Самоосвіта як ефективна умова формування професійної компетентності вчителів малочисельних навчальних закладів у системі післядипломної освіти»), кандидат педагогічних наук, старший наукового співробітника відділу педагогічної естетики та етики Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України Наталії Філіпчук «Національно-культурний контекст мистецької освіти Західної України», викладача кафедри хореографії та художньої культури Сергія Куценка «Використання творчих завдань в процесі формування творчого потенціалу майбутнього вчителя хореографії на заняттях народно-сценічного танцю».


Жваві дискусії науковців продовжилися на засіданнях секцій, яких було чотири: «Формування морально-естетичних цінностей засобами мистецтва», «Розвиток творчої особистості у процесі викладання дисциплін мистецького циклу», «Підготовка майбутніх учителів мистецьких дисциплін у контексті сучасних освітніх технологій», «Виховний і розвивальний потенціал мистецтва»


Учасники конференції також ознайомилися з досвідом підготовки майбутніх учителів мистецьких спеціальностей на мистецько-педагогічному факультеті, матеріальною базою університету та творчими колективами.

Пресцентр УДПУ