У рамках Всеукраїнської екологічної акції «Не рубай ялинку» на базі науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» природничо-географічного факультету УДПУ з ініціативи професора Світлани Совгіри та доцента Ганни Гончаренко проведено традиційну виставку альтернативних ялинок.


Відмовитись від згубної звички вирубувати дерева до зимових свят намагаються вже не перший рік у всьому світі. Оскільки у нашому університеті постійно ведеться діяльна пропаганда бережливого ставлення до природи, то й активно підтримується нетрадиційний підхід до традиційних новорічних святкувань. Альтернативна ялинка - один із них. Вже третій рік поспіль організовуються їх виставки.

Головне завдання заходу - розвиток творчої ініціативи та пізнавальної діяльності студентів, а мета – переконати громадян України відмовитись від передноворічного вирубування хвойних дерев.

Акція спрямована не тільки на попередження незаконного вирубування хвойних дерев, а й на формування громадської думки про «ялинкову» проблему шляхом популяризування заміни ялин, сосен витворами з їх гілок, що повинно значно скоротити попит на великі дерева. Натомість композиції з різноманітних матеріалів: текстилю, різнокольорового паперу, стрічок, прикрас, бісеру, гілок дерев, мушлів, ґудзиків, продуктів харчування, дощок, старих речей, предметів побуту та інших найнесподіваніших матеріалів стали чудовою основою для альтернативних ялинок. Словом, для створення оригінальних новорічних ялинок та цілих різдвяних композицій використовуються природні матеріали та матеріали вторинної переробки. Але запевняємо – вироби на 100 відсотків екологічні! А ще до наших ялинок завітали цікаві гості – сніговики із вати та ниток. Абсолютно натуральні, яскраві та веселі.








Дуже приємно, що багато студентів виявили бажання долучитися до новорічних експериментів створення альтернативи запашному деревцю. Серед авторів представлених на виставці робіт студенти денної і заочної форми навчання економічного та природничо-географічного факультетів, котрі оригінально підійшли до справи. Їх декоративні роботи вразили різноманітністю технік та креативністю ідей у створені новорічних красунь.

Виставка зацікавила керівництво університету, викладачів, аспірантів. Вони були у захваті:

- Молодці!!! Прекрасні роботи! Креативні ідеї! Цьогорічна виставка довела, що з кожним роком фантазія студентів розвивається все більше, і можна тільки уявити, які ялинки нас чекають наступного року.

А загалом значна кількість відвідувачів виставки свідчить про цікавість до зміни звичних образів, до альтернативного мистецтва в Україні. Всі тепер знають, що створення новорічного деревця, прикрас - процес творчий, приємний, об'єднуючий.



Проректор із соціальних питань Олександр Осадчий відзначив організаторів виставки моральним заохоченням.






Після показу частина ялинок була передана дитячому будинку. А виставка довела, що проблему прикрашання своєї оселі у передноворічні дні може успішно вирішити альтернативна ялинка. Вона, звичайно ж, ніколи не замінить лісову красуню з її приголомшливим запахом, але допоможе створити святковий настрій. А ялинки нехай спокійно ростуть собі в лісі!

Пресцентр УДПУ