Вони не стріли юної весни,
Під стягом волі золотоблакитним
Ішли сміливо лицарі-сини
За Україну-неньку непохитно…

Щоб віддати належну шану мужнім учасникам Революції Гідності та на виконання Указу Президента України "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності й увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні" від 11 лютого 2015 року у День Героїв Небесної Сотні на факультетах університету відбулися тематичні заходи.

Студенти 22 групи історичного факультету під керівництвом куратора Ігора Опацького підготували тематичну експозицію «На лінії вогню», матеріали якої інформували про події, що сколихнули увесь світ.

Один з розділів складався із номерів щоденної всеукраїнської газети «День», котра на своїх шпальтах детально висвітлювала події Революції гідності. Влучні заголовки, глибокі думки, промовисті фото, прогнози та надії експертів і учасників революції – усе це нагадувало хід буремних подій на Майдані у грудні 2013 – лютому 2014 рр.

Події від першої протестної акції 21 листопада 2013 року до жалобної неділі 23 лютого 2014 року у вигляді фото були представлені на виставці під умовною назвою «Хронологія Революції гідності».

Знайшли своє відображення в експозиції і «символи» Євромайдану, без яких наші спогади про Революцію були б неповними. «Йолка», требушет, барикади, каска, водомет, «Коктейль Молотова» - про ці та інші символи студенти підготували довідки і фото.

Події на Майдані не обійшлися без революційних пісень, які надихали, підтримували, і врешті кожна з них стала окремим гімном Євромайдану. Під ці мелодії плакали, проводжали в останню путь, і сотнями тисяч об'єднувалися. Це пісні переважно українських виконавців, які після подій на Майдані увійшли в історію Революції гідності. Студенти сформували список «Музика Майдану», до якого ввійшли пісні гуртів «Океан Ельзи», «Піккардійська Терція», «Скрябін» та ін.

Під час Євромайдану відбувся сплеск креативу. В результаті цього суспільство отримало багато тематичних плакатів, демотиваторів, зображень, карикатур. З’явилися нові імена в поезії. Кілька зразків революційної творчості студенти підготували для експозиції.

За словами куратора 22-ї групи історичного факультету Ігора Опацького, мета цієї виставки – віддати шану учасникам Революції гідності, вкотре згадати вир революційних подій, ідеали, за які боролися громадяни і за які вмирали. Нашу відповідальність перед Героями Небесної Сотні символізує репродукція картини Олександра Мельника «Бачу справи твої, людино», яка була розміщена над експозицією і пронизливим поглядом дивилася в душу кожного з нас.

20 лютого, у День Героїв Небесної Сотні, студенти історичного факультету провели в центрі міста пам’ятну акцію. Майбутні історики презентували жителям м.Умань  листівки з інформацією про події 2013-2014 років та загиблих земляків, які ціною власного життя відстоювали гідність нації, європейське майбутнє України.

На факультеті іноземних мов за ініціативи та організації заступника декана з гуманітарно-соціалізаційної роботи Ірини Холод, студентського самоврядування та студекана факультету Юлії Черниш відбувся віче-реквієм, приурочений вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні. Віче-реквієм – це скорботний пам’ятний захід за полеглими учасниками Революції гідності, які зуміли перевернути свідомість більшості українців, які дали поштовх до розуміння, що саме нація повинна писати свою нову кращу історію. Ту добу не можна просто вирізати із хроніки останніх років, вона стає чіткою та зрозумілою, шаленою та приголомшливою лише у контексті. Ця трагедія уже встигла знайти своє відлуння на сторінках підручників з історії, але вони не передадуть справжньої людської скорботи, яка назавжди закарбувалася у наших серцях. Вшановуючи пам’ять Героїв Небесної сотні, учасники вечору-реквієму відзначили подвиги наших земляків, Героїв Черкаського краю – Горошишина Максима, Пасхаліна Юрія, Смолинського Віталія, Чернеця Віктора, Паращука Юрія.

На знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності, на факультеті дошкільної і корекційної освіти відбувся тематичний кінолекторій. Переглядаючи кадри кінохроніки, студенти пригадали події двохрічної давнини, полеглих синів України, що самовіддано захищали ідеали демократії, відстоювали права і свободи людини.

Під час виховної години на факультеті професійної і технологічної освіти студенти та викладачі слухали тематичні вірші, переглядали моторошні документальні кадри. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Героїв…

Небесна Сотня —

То в серцях вогонь.

Він гаряче палав за Україну.

Віднині тихим співом заспокой

Ти, земле рідная,

Свою дитину.

Скорботно усвідомлювати, що більшість полеглих на Майдані Героїв лише починали жити. Сьогодні вони у Засвітах, а ми тільки починаємо розуміти значення їхнього подвигу для всіх нас. Подвигу, завдяки якому народилася вже якісно нова незалежна нація. Україна втратила сміливих та самовідданих дочок та синів. Будемо гідними цього подвигу! Вічна слава Героям!

 

 

Пресцентр УДПУ