На факультеті початкової освіти нашого університету успішно діє лабораторія «Проблеми сільської початкової школи». Очолює лабораторію завідувач кафедри фахових методик та інноваційних технологій у початковій школі, доктор педагогічних наук, професор Ольга Комар. Лабораторія створена у 1996 році на базі факультету початкової освіти. Впродовж усього періоду колектив викладачів, членів лабораторії, підтримує тісний зв’язок з учителями сільських шкіл, методистами Уманських районного і міського відділів освіти, з відділами освіти Маньківського району нашої області, а також Гайсинського Вінницької та Ульянівського Кіровоградської.


Щороку на базі лабораторії «Проблеми сільської початкової школи» виходить методичний збірник «Педагогічний калейдоскоп», в якому мають змогу друкуватись викладачі університету та вчителі початкової школи міста Умань, Уманського району та прилеглих областей. На початку 2015 року у світ вийшов черговий збірник «Педагогічний калейдоскоп» №7. Ольга Анатоліївна розповідає: «Ми створили даний посібник з метою методичної допомоги учителям сільських шкіл та студентам університету. Тож кілька десятків учителів уже поділились своїм досвідом, своїми професійними надбаннями».

Збірник має популярність у студентів, викладачів та молодих науковців, оскільки розробки уроків викладачі використовують на практичних заняттях, при проведенні аналізу уроків, студенти ж – для вдосконалення своїх знань з фахових методик, написання курсових, при опрацюванні самостійного матеріалу та підготовки доповідей тощо. Молоді науковці мають змогу вивчати досвід професіоналів.

Пресцентр УДПУ