Патріотизм завжди є нагальною потребою і для людей, і для держави, а в ситуації, в якій опинилась Україна, він є життєвою необхідністю. В арсеналі діяльності з патріотичного виховання підростаючого покоління є багато засобів і методів впливу. Однак головне — це включення кожної особистості в конкретну діяльність щодо творення й примноження багатства і краси своєї Вітчизни. Саме з такою метою на факультеті соціальної та психологічної освіти було впроваджено інноваційний проект Національно-патріотичний табір для студентської молоді «Дія».


Свою роботу національно-патріотичний табір «Дія» урочисто розпочав 24 вересня 2014 року. Дату для початку діяльності вибрано не випадково, вона обумовлюється тим, що «24» - взагалі особлива дата для нашої країни, адже саме 24 серпня наша держава стала незалежною.

24 вересня 2014 року табір спільно із Студентським науковим товариством організував інтелектуально-розважальне ток-шоу «Я люблю Україну». Ток-шоу проходило у формі конкурсу, де за звання кращого знавця рідного краю змагались дві команди: «Сині», яку очолював Миколай Григор’єв та «Жовті», капітаном якої була Вероніка Смітанка. За усім, що відбувалося на сцені, стежило високоповажне журі, склад якого був таким: доктор педагогічних наук, професор Дмитро Пащенко, кандидат педагогічних наук, доцент Галина Бондаренко, кандидат психологічних наук, доцент Ірина Вахоцька. Гра закінчилася з результатом 42 бали для команди «Сині» та 40 балів для команди «Жовті», з чим ми їх і вітаємо!



У цей же день студенти 43 групи провели акцію «Люби Україну – одягни блакитно-жовту стрічку». Всім бажаючим студенти дарували блакитно-жовті стрічки як символ нашої держави.



Також 24 вересня студенти 35 і 26 груп спільно з вихованцями Центру психолого-педагогічної реабілітації дітей у місті Умань провели акцію з виготовлення подарунків для вихованців дитячих притулків Сходу під гаслом «Ми діти України – ми за мир».


29 вересня активісти 10 групи факультету соціальної та психологічної освіти влаштували «смачну» благодійну акцію «Печиво побажань» для всіх студентів, викладачів та гостей університету. У холі нового корпусу роздавали печиво з приємними та оригінальними побажаннями щастя, миру і любові. Задоволені та заряджені позитивом учасники благодійного заходу були в захваті від такого приємного сюрпризу! Всі зібрані кошти табором «ДІЯ» будуть передані людям, які постраждали в зоні дії АТО.



Цього ж дня у студентів нашого університету була можливість «помандрувати» містами України. На перервах між заняттями студенти 22 групи факультету соціальної та психологічної освіти провели національно-патріотичну акцію «Я – українець і я цим пишаюсь!». На великій карті України охочі мали змогу позначити місце, де вони мріють побувати. Всі бажаючі із задоволенням долучались до цікавого заходу.


30 вересня , вдягнені в національний одяг студенти 16 групи факультету соціальної та психологічної освіти, провели тематичну фотосесію «Україна понад усе». Всі бажаючі мали змогу сфотографуватись з організаторами за символічну плату. Зібрані кошти будуть передані на потреби і підтримку АТО.


1 жовтня 2014 року 15 група факультету соціальної та психологічної освіти провела акцію «Україна єдина». Студенти дарували перехожим стрічки та кульки з українською символікою, що відображають єдність та неподільність нашої держави.


Наступного дня студенти 45 групи факультету соціальної та психологічної освіти організували благодійний ярмарок. Гостей частували домашньою випічкою, різноманітними солодощами та напоями. Студенти факультету пропонували гостям страви за символічну плату. Усі виручені від ярмарку кошти будуть використані для ліків бійцям української армії.



6 жовтня студентською радою факультету проведено дедуктивну гру «Мафія». Під керівництвом студентського декана Максима Ребра 11 гравців мали змогу відкрити у собі здібності до перевтілювання та ще краще розвинути свої дедуктивні вміння.


7 жовтня студенти 37, 38 та 39 груп організували та провели акцію «Отримай браслет – підтримай солдата». Захід відбувся з метою сприяти формуванню патріотизму, шани та любові до своєї країни. Студенти дарували стрічки всім охочим та ділилися своїм гарним настроєм. Було приємно спостерігати за тим, як на обличчях студентів сяяли щасливі посмішки, а в очах жевріла надія на мирне майбуття.

8 жовтня в гостях у факультету соціальної та психологічної освіти побувала історик, вчитель Уманської ЗОШ №3 Оксана Гнатишина з лекцією із нагоди відзначення 25-річчя Народного руху. Було надзвичайно цікаво послухати про маловідомі сторінки з історії України. Студенти з величезною зацікавленістю уважно слухали вельмишановну гостю. Разом з лектором УДПУ відвідав один з учнів школи ЗОШ №3 – Михайло Міщук, який презентував всім присутнім свою поезію. Великий сум викликала розповідь про смерть одного з випускників цієї школи, Олега Орлова, який віддав своє життя у боротьбі за мир та незалежність України в зоні АТО.


9 жовтня у рамках активної діяльності Національно-патріотичного табору «Дія» Студентська соціально-психологічна служба творила нові дива. Для дітей з Центру соціально-педагогічної реабілітації у місті Умань волонтери організували розважальний і водночас пізнавальний квест у Білогрудівському лісі під назвою «Козацькі забави». Завдання були найрізноманітніші - від стрибків у мішках, до складного лабіринту. Діти проявляли кмітливість, спритність, логічність мислення. Було море сміху та яскравих вражень. На «забави» був запрошений справжнісінький козак, отаман Маньківського Січового Куреня Славомир Глущенко. Гість занурив всіх у неймовірний чарівний вихор: цікаві факти про історію козацтва, містичне благословення чотирьох стихій (землі, водиці, вітру та вогню), посвята наших маленьких гостей у справжніх козаків та козачок, навчання мистецтву бою на шаблях, знайомство з в’юнким батогом. Ось така жива взаємодія з дітьми – це не просто найкраща практика для наших студентів, це насамперед можливість проявити себе в повноцінному процесі виховання основних людських цінностей, педагогічних навиків і здібностей, а ще усвідомлення того, що долучився до прекрасної справи.



14 жовтня, коли українці відзначали День козацтва, студенти факультету мали змогу відвідати Маньківський січовий курінь. Спудеї пройнялися духом козацтва, спробували справжню козацьку кашу та узвар, були учасниками козацьких ігор. Усі залишилися тільки з найяскравішими враженнями та справжнім козацьким настроєм!



16 жовтня відбулася зустріч студентів та викладачів університету із нашими земляками, учасниками АТО – представниками Уманського взводу 2-го батальйону Національної Гвардії України. На зустрічі їх було лише шестеро із тих, хто представляє Уманщину у буремному регіоні.


17 жовтня студенти 26 та 42 груп факультету соціальної та психологічної освіти розпочали збір канцтоварів для дітей із зони військових дій. Всі бажаючі охоче допомагали забезпечити маленьких переселенців всім необхідним для школи.

21 жовтня на факультеті відбулась акція «Прапор побажань». Організаторами акції виступили студенти груп 22П та 25С. Теплі слова подяки для військових залишили на прапорі небайдужі до конфлікту на сході студенти. Прапор буде передано бійцям української армії.


Також у рамках роботи Національно-патріотичного табору «Дія» студенти 11, 15 та 44 груп ФСПО зняли відеозвернення для військових, які знаходяться на передовій та відстоюють честь нашої держави. У відеороликах студенти висловлювали подяку, побажання та підтримку нашим героям.

23 жовтня відбулося завершення зміни Національно-патріотичного табору «Дія». Фінальною частиною роботи табору в цьому сезоні став благодійний концерт під гаслом «У нашій пам’яті назавжди!». Зібрані кошти направлені на допомогу бійцям зони АТО. У концерті взяли участь студенти факультету соціальної та психологічної освіти та учні Уманської ЗОШ №3. Весь концерт в залі панувала емоційно напружена атмосфера, адже тематика, висвітлена в ньому, назавжди залишиться болючою для кожного із нас. Відчула неймовірну хвилю почуттів і гість заходу – проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Тетяна Кочубей. Концерт було присвячено НАШИМ ГЕРОЯМ, НАШИМ ЗАХИСНИКАМ!

Пресцентр УДПУ