Семінар-практикум «Дитячі дослідження: впроваджуємо нову методику» для студентів другого курсу проведено нещодавно викладачем кафедри дошкільної педагогіки та психології факультету дошкільної та корекційної освіти УДПУ Ольгою Майструк. Метою заходу було поширення педагогічного досвіду, впровадження інноваційної методики доктора педагогічних наук, доктора психологічних наук, професора кафедри психології розвитку Московського педагогічного державного університету Олександра Савенкова, розширення теоретичних знань та практичних навичок роботи педагогів за цією методикою. На семінарі також розглядались питання, пов’язані з ознайомленням дошкільників зі специфікою навчальних досліджень, вдосконалення уміння ставити запитання, висувати гіпотези та давати визначення поняттям, активізації творчого потенціалу педагогів через обмін думками і взаємозбагачення досвідом.







Запропонована методика дає змогу залучити малюка до самостійного дослідницького пошуку на будь-яких предметних заняттях у дошкільному закладі. Вона розрахована не тільки на те, щоб навчати дітей спостерігати та експериментувати, але включає в себе повний цикл дослідницької діяльності від постановки проблеми до представлення й захисту здобутих результатів.

У ході семінару за допомогою запропонованих вправ («Методичний конструктор», «Подивись на світ чужими очима», «Складні слова» та ін.) студенти не тільки мали можливість навчитися організовувати освітній процес на компетентнісній та діяльнісній засадах відповідно до сучасних вимог, а й збагатили свої знання з даної проблеми та побувати в ролі допитливих, кмітливих дітей-дошкільників та креативних педагогів. Хочеться побажати усім учасникам семінару успіхів у їх подальших дослідженнях проблем дошкільної педагогіки.

Пресцентр УДПУ