Рідна Умань- часточка держави,
України славная земля.
Умань – місто гордості і слави,
Лине птахом в світле майбуття.
… Звідси починається родина,
Що у пісню голос свій впліта.
Місто Умань – славна Україна,
Земле непорушна і свята !

(Микола Абесинов, уманчанин).

У першу суботу жовтня 398-річна Умань відзначала своє свято. Цьогорічний традиційний День міста запам’ятається патріотичним «Маршем миру».

Колектив Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини разом із іншими освітніми та культурні закладами, промисловими підприємствами, організаціями та установами взяв активну участь в урочистих заходах з нагоди Дня міста. Велика честь відкривати міську колону «Маршу миру» - нести символіку Умані випала студентам мистецько-педагогічного факультету.


Прагнення миру та добробуту для України викладачі та студенти УДПУ продемонстрували під час урочистої ходи та на інших святкових заходах. Лозунги та речівки учасників демонстрації миру були просякнуті колективною волею і потужним поривом за єднання України - «Слава Україні!», «Героям слава!», «Україна – єдина країна», «Ні-війні!», «Ми – за мир!», «Молодь – за райдужну Україну!», «Майбутнє України – у наших руках!»

Оформлення святкових колон факультетів відрізнялося творчим вимислом, та все ж було об’єднане єдиним - патріотичним змістом. Синьо-жовті кольори національного прапора переважали. Золоте колосся і голуби миру, виконані у техніці орігамі, квіти прикрашали святкові ряди. Факультети Інституту філології об’єднав стяг України із синьо-жовтих кульок, а факультет фізичного виховання – знамена державної символіки. Фонічною окрасою мирної ходи було виконання патріотичних творів учасниками духового оркестру ВНЗ. Чіткі шеренги курсантів кафедри військової підготовки викликали захоплення у рядах уманчан і гостей та гордість у представників університету.

Традиційно відбулася презентація мистецьких та наукових досягнень викладачів та студентів УДПУ на виставці, яка проходила у центральному сквері міста. У ході виставки викладачами та студентами мистецько-педагогічного, технолого-педагогічного факультетів було проведено ряд майстер-класів із ліплення глиною, виготовлення ляльок-мотанок, національної вишивки та малюнку, різьблення по дереву, нитковому натягу, вишивці, бісореплетінню та святкового бодіарту. Усі охочі мали змогу як спостерігати за захоплюючим процесом, так і долучитися до нього та спробувати свої сили у творчій діяльності. Діти із задоволенням малювали малюнки і писали листи нашим воїнам у зону АТО.


Факультет іноземної філології університету, який постійно приваблює жителів та гостей міста оригінальністю свого представлення, цього року також проявив себе – студенти факультету за ініціативи викладачів випускових кафедр влаштували мовні майстер-класи біля виставкової експозиції факультету. Юнаки та дівчата продемонстрували мовні навички з англійської, німецької та французької мов у діалогах, піснях та інсценізованих виставах. Цікавою для глядачів була й експозиція факультету, на якій оприлюднено доробок професорсько-викладацького складу.

Гідно був представлений на виставці й економічний факультет університету. Цього року були продемонстровані здобутки студентів та викладачів факультету, представники юридичної клініки та бізнес-інкубатора університету надавали професійні консультації всім охочим.

Та чи не найбільше глядачів, переважно юного віку, зібрали самодіяльні актори студентського театру на чолі із режисером Наталією Алексеєвою, вистави лялькового театру факультету дошкільного виховання (керівник Наталія П’ясецька).


Часом патріотичного настрою став благодійний концерт на підтримку української армії, солдатів, які героїчно захищають честь та незалежність України в зоні антитерористичної операції. Пронизуючі до глибини душі пісні («Мамо, не плач», «Тризуб» та ін.) подарували уманчанам та гостям міста вокальний чоловічий гурт «Гонта». Активну участь у заході також взяли студенти мистецько-педагогічного факультету та фольклорний ансамбль «Софія» під керівництвом заслуженого працівника культури України, доцента кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін мистецько-педагогічного факультету Василя Семенчука, а також студентки Тетяна Хлівна, Лариса Сауляк, Вікторія Гальчинська, Євгенія Кольцова.


Під звуки «Пісні про Умань» у виконанні Євгенії у небо були випущені голуби: нехай ці вільні птахи завжди сповіщають всьому світу, що ми, уманчани, за Мир! Нехай нас завжди об’єднує любов і небайдужість до Умані, щоб ми спільними зусиллями щодня, щороку творили, змінювали наше місто на краще заради дітей – нашого майбутнього. Мир нашому дому, нашому місту, рідній неньці-Україні та цілому світу!

Фоторепортаж про подію можна переглянути тут.

Пресцентр УДПУ