Наприкінці жовтня доценти кафедри української літератури та українознавства Лариса Йовенко та Інна Терешко представляли університет на VIIІ Міжнародному Конгресі україністів «Тарас Шевченко і світова україністика: історичні інтерпретації та сучасні рецепції». Форум присвячувався 200-річчю від дня народження Т. Г. Шевченка і проходив у наукових, освітніх та культурних закладах столиці. Співорганізатором цьогорічного конгресу став Київський національний університет імені Тараса Шевченка.


Відкривали Конгрес представники Адміністрації Президента, Кабінету міністрів, Верховної ради і президії НАН України. На церемонії відкриття - портрети Шевченка та намальовані Тарасом Григоровичем картини. Експонати для імпровізованої виставки надав музей «Козацькі землі України».

У роботі Конгресу взяли участь 500 зарубіжних і вітчизняних вчених з Білорусі, Росії, Молдови, Грузії, Азербайджану, Польщі, Словенії, Словаччини, Сербії, Хорватії, Болгарії, Угорщини, Німеччини, Італії, Австрії, Ізраїлю, Канади, США та інших країн. Працювало 19 секцій, 6 круглих столів та 2 тематичні конференції.

У програмі заходів VIIІ Міжнародного Конгресу україністів відбулись круглі столи, конференції та доповіді. Обговорено, зокрема, філософсько-антропологічні погляди Шевченка, його постать у культурно-освітньому житті України. Торкнулись і питання перекладів творів поета.

Викладачі УДПУ стали активними учасниками обговорення актуальних питань: «Тарас Шевченко і традиційна українська культура» та «Поетична спадщина Тараса Шевченка: минуле і сьогодення», а також відвідали презентацію монографії Олександра Найдена та Інни Ходак «Квітка на комині. Настінні розписи Уманщини першої половини ХХ століття: Історія, семантика, образи».

Довідково: Міжнародні Конгреси україністів відбуваються раз на три роки. На цих представницьких форумах учасники обирають керівництво Міжнародної Асоціації україністів, обговорюють актуальні українознавчі проблеми, підводять підсумки трирічної діяльності. Завданням Асоціації україністів, згідно зі статутом організації, є сприяння відновленню та розвиткові українознавства, збереженню пам'яток історії та культури, поширення знань про культурні надбання і наукові здобутки українського народу.

Пресцентр УДПУ