21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають свято рідної мови. Міжнародний день рідної мови проголошений на Генеральній конференції ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року. Головна декларована мета Міжнародного дня рідної мови – сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн. Крім того, ЮНЕСКО виступило за зближення культур і їх активну взаємодію, зокрема, в мовних питаннях, оскільки саме мови вважаються важливим інструментом розвитку духовної спадщини планети.

Із тисяч мов, які існують на планеті, найдорожчою для кожного є його рідна мова. Історично так склалося, що Україна стала Батьківщиною для багатьох національностей. Тому, завдання кожного з нас сприяти та підтримувати розвиток мовного і культурного розмаїття нашої держави, сприяти зміцненню солідарності та толерантності, що століттями були притаманні українцям.

Українська мова належить до найбагатших мов світу. Ми отримали в спадок багату, розвинену українську літературну мову. Нею можна висловлювати все: від найскладніших термінів до найтонших відтінків людських почуттів. Рідна мова – безцінна і невичерпна скарбниця народної мудрості!

Тож шануймо і любімо рідну мову, піклуймося про неї, розкриваймо для себе її велич і могутню силу. Збережімо її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь! Нехай материнське слово буде для нас духовним джерелом та життєвим оберегом.

Добра, миру, щастя та нових звершень на благо України! 

Ректорат
Профком
Студрада

Пресцентр УДПУ