21 лютого усі нації та народи відзначають Міжнародний день рідної мови. Вітаємо всіх зі святом рідної української мови – наймелодійнішої, наймилозвучнішої, найнеповторнішої мови світу!

Рідна мова – то не просто слова. То шепіт весняного гаю, голос перепілки, ніжна пісня колискова. Мова - то душа народу, багата й вічно молода. За словами класика, вона «як гул століть, як шум віків, як бурі подих…». Не загинула у течії віків, щоб сьогодні колоситися у різнобарвному вінку мов світу. Наша рідна мова — це золота скарбниця душі народної, з якої ми виростаємо, якою живемо й завдяки якій маємо величне право й високу гордість іменуватися народом України.

Бережімо мову - важливий елемент культурної свідомості кожної людини, примножуймо її багатство, плекаймо її чистоту.

Нехай рідне слово буде для всіх нас духовним джерелом та життєвим оберегом. Миру, добра, процвітання усім нам на рідній українській землі!

Довідка. Історія свята, на жаль, має дуже трагічне начало. Себто, святкуємо ми цей день з присмаком гіркоти. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в нас.

Пресцентр УДПУ