Сьогодні у всьому світі відзначається Міжнародний день памʼяті жертв Голокосту (прийнятий на офіційному рівні Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 р.), з нагоди якого проводяться просвітницькі та меморіальні заходи, учасниками та співорганізаторами яких є студенти та викладачі нашого університету.

Так, в рамках Дня памʼяті жертв Голокосту 26 січня в Уманському краєзнавчому музеї за участю міської влади, громадськості міста, очевидців тих подій, викладачів та студентів Уманського агротехнічного коледжу та викладачів УДПУ імені Павла Тичини відбулася зустріч-реквієм. Учасники заходу запалили свічки в пам'ять про жертв Голокосту.

Мільйони людей різних національностей зазнали переслідувань та загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни. Голокост, на жаль, не оминув Умань. В урочищі «Сухий яр» гітлерівцями було розстріляно тисячі мирних жителів. Жахливим випробуванням для жителів нашого міста став один із перших концентраційних таборів на території України – «Уманська яма», в якому від нелюдських умов утримання загинуло майже 70 тисяч військовополонених.

Учасники зустрічі говорили про гіркі уроки Другої світової війни. У своєму виступі кандидат історичних наук, доцент кафедри загальної історії Ольга Барвінок зробила огляд документальних та художньо-публіцистичних джерел з історії Голокосту, трагедії Бабиного Яру та інших місць масових знищень українських євреїв часів нацистської окупації.

Директор Україно-Ізраїльського центру освіти, науки і культури УДПУ імені Павла Тичини, кандидат філологічних наук, професор Наталія Цимбал наголосила на актуальності збереження памʼяті, дослідженнях усної історії та запропонувала співпрацю між культурно-освітніми закладами у цьому руслі.

Знаковою подією стало підписання в цей день Договору про співпрацю між Україно-Ізраїльським центром освіти, науки і культури УДПУ імені Павла Тичини, Уманським краєзнавчим музеєм та Меморіальним комплексом Катастрофи і героїзму єврейського народу Яд Вашем – всесвітньо відомим центром увіковічення та вивчення трагедії Голокосту.

Понад 40 років німецька і радянська пропаганди у великій таємниці зберігали трагедію знищення євреїв на окупованих нацистами територіях. Проте, майже в кожному селищі чи містечку є братські могили розстріляних впродовж 1941-1944 років, меморіали памʼяті, що почали з’являтися тільки з кінця 70-х років минулого століття. Відомий історик, провідний фахівець з історії радянської доби Норман Наймарк писав: «Геноцид від самого початку був частиною історії людства. Античні імперії піддавали нищенню свої власні і підкорені народи так само, як модерні держави знищували меншини чи малі народи, сплановуючи масові вбивства. Комуністичні уряди долучилися до геноциду так само, як і демократичні…Сучасна історія демонструє, що, як і в минулому, людство не виробило імунітету до геноциду…На цьому темному тлі історії геноцидів Голокост вирізняється як особливо жорстокий приклад нелюдського зла…»

Міжнародний день памʼяті жертв Голокосту - це пам’ять і шана минулому, це культура скорботи. Сьогодні слід згадувати ті страшні події, як приклад нелюдського зла. Голокост це – пересторога нинішньому і наступним поколінням. Ми повинні знати його причини, зобов'язані розуміти, чому таке стало можливим, і робити все, щоб цей жах ніколи більше не повторився.

Пресцентр УДПУ