Нещодавно на гостину до студентів історичного факультету завітав відомий казкар-лірник, сценарист, актор, телеведучий, автор телепрограм, інженер та учасник київського гурту «Вій», володар почесного звання «Заслужений працівник культури України», уманчанин Олександр Власюк, більш відомий під іменем Сашко Лірник.


Запросив казкаря на зустріч викладач кафедри загальної історії Владислав Чабанюк, який водночас є директором державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура».

Зустріч пройшла надзвичайно цікаво. Це була і лекція, і дискусія, і майстер-клас водночас. Олександр розповів про своє бачення ролі вчителя в сучасному суспільстві. На прикладі розповіді казки Сашко Лірник провів майстер-клас з риторики. Студенти отримали цінні поради щодо удосконалення публічного мовлення та переконалися, яку важливу роль відіграють інтонація, модуляції голосом, логічні паузи, жести. Апогеєм зустрічі стала розповідь гостем казок. Студенти-історики стали дійовими персонажами казки «Про Марусю та козака Миколу».



Заступник декана з навчальної роботи Ольга Скус подякувала гостеві за потужний заряд позитиву і велику кількість корисних порад та висловила побажання, аби ці зустрічі на нашому факультеті стали традиційними.


Довідка: Олександр Власюк або Сашко Лірник народився 24 січня 1963 року в місті Умань. П’ятнадцять років прожив у Росії, в Мурманську. Керував російською компанією, що займалася ремонтом кораблів, зокрема, атомних криголамів; там же, в Росії, брав участь у створенні українського земляцтва.

У 1995 році Олександр Власюк повернувся в Україну. Нині мешкає у Києві. Тепер він — письменник, інженер та учасник київського гурту "Вій", сценарист, актор. В 1999-2002 роках – автор і ведучий телепередачі "Казки лірника Сашка". В 2000 році дитячим журі визнаний "найкращим дитячим письменником України". В 2003 році диск "Казки лірника Сашка для дорослих і дітей" був визнаний найкращим альбомом України (опитування журналу "Політика і культура").

Пресцентр УДПУ