У Всеукраїнському прес-центрі Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" відбулося засідання круглого столу на тему: "Морально-етичні засади патріотичного виховання в умовах антиукраїнської інформаційної війни" за участі видатних українських політичних, державних та військових діячів, представників релігійних конфесій і національних общин України, освітян та представників інститутів громадянського суспільства. Наш університет на заході представляв кандидат політичних наук, доцент кафедри суспільних наук історичного факультету Ярослав Балановський.




Привітавши учасників заходу, Голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький прокоментував прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду)», ухвалений 10 лютого Верховною Радою України.

«Ми маємо сьогодні теж виконати свій обов'язок – узагальнити думки про особливості антиукраїнської інформаційної війни, в тому числі й тієї, яка має своєю складовою проблему, пов'язану зі спробами зірвати оборону нашої території й інформувати про ці обставини керівництво держави», – підкреслив Василь Костицький, додавши, що «антиукраїнська інформаційна війна ведеться тривалий час і роками спрямовувалась на те, щоб депатріотизувати Український народ. Спроби зірвати мобілізацію в Україні пов'язані не тільки із протидією поповненню Збройних Сил України. Мета таких спроб – посіяти зневіру українців у майбутнє нашої держави. І це – набагато серйозніша проблема».

Генерал-полковник Анатолій Лопата зосередив увагу присутніх на морально-етичних засадах формування Збройних Сил України.

Народний депутат України 8 скликання, доктор медичних наук Ольга Богомолець повідомила, що наразі вже розробляється новий Закон про альтернативну службу в Україні, який дасть можливість як на фронті, так і в тилу відчувати себе залученими до захисту держави.

Заступник голови ВГО «Спілка офіцерів України», капітан І-го рангу Євген Лупаков висловив переконання про необхідність створення аналогу радянського Совінформбюро з метою відновлення контролю в інформаційному просторі.

Член Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, відомий вчений-українознавець, доктор філологічних наук, професор Петро Кононенко виступив на тему: «Телебачення і радіо – місія і виконання», наголосивши на ролі ЗМІ у формуванні патріотизму населення, зокрема підростаючого покоління.

Голова «Асамблеї Національностей України» Ровшан Тагієв від імені Асамблеї Національностей України та багатьох очільників громадських організацій висловив наступну позицію: неприпустимо ліквідовувати Національну експертну комісію України з питань захисту суспільної моралі.

Про культурний, психологічний та освітній аспекти формування національно-патріотичного світогляду людини розповіли Галина Яблонська, Народна артистка України, Президент Міжнародної ліги «Матері і сестри-молоді України»; Гурбан Абассов, Голова Азербайджанського культурного центру ім. М.Магомаєва; Любов Найдьонова, доктор психологічних наук, заступник директора Інституту соціальної та політичної психології НАПН України; Людмила Гридковець, кандидат психологічних наук, зав. кафедри психології Київського інституту бізнесу та технологій; Іван Ющук, професор, завідувач кафедри слов’янської філології та загального мовознавства Київського міжнародного університету, Заслужений діяч наук і техніки України; Ірина Квасниця, Президент ГО «Західно-Українська Асоціація «Спадщина України»; Юлія Гольденберг, Голова правління Всеукраїнського благодійного фонду «Заради тебе»;Геня Самборська, Голова Всеукраїнського благодійного фонду «За гідність людини».

Ярослав Балановський розповів про співпрацю УДПУ, шкіл міста із громадськими організаціями щодо патріотичного виховання студентської та шкільної молоді в умовах антиукраїнської інформаційної війни. Зокрема, Ярослав Михайлович розповів про систему національно-патріотичного виховання в університеті, яка, окрім офіційно запланованих заходів, включає в себе й ініціативу викладачів і громадських організацій, студентів.

За результатами обговорення теми учасниками заходу було ухвалено відповідну Резолюцію.

Переглянути засідання «круглого столу» у записі можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=xIn8d8j3ntA#t=6425.
Пресцентр УДПУ