Мистецтво незбагненне й незрівнянне –
Його не може розум осягнуть,
Є в ньому вічна і священна тайна,
Що кличе людство на духовну путь.
О.Ніконенко

Вчорашній осінній день подарував усім справжнє свято – наш університет відзначав 25-річний ювілей започаткування мистецьких спеціальностей. Урочиста глядацька зала нового корпусу зібрала найкращих, найталановитіших художників, хореографів, музикантів, ветеранів мистецької праці, поважних гостей, студентів, випускників і всіх тих, хто є справжнім творцем чи шанувальником Мистецтва.


+

Урочисте зібрання розпочалося відеопрезентацією основних віх становлення мистецької освіти університету, діяльності творчих колективів, створення мистецько-педагогічного факультету. Хореографічна композиція «Привітальна» у виконанні ансамблю народного танцю «Яворина» стала першим номером масштабної концертної програми.


Чарівні ведучі Людмила Гекалюк та Петро Волошин привітали запрошених гостей та всіх присутніх у святковій залі.



За традицією привітальне слово було надано ректору УДПУ, професору, Заслуженому працівнику освіти України Наталії Побірченко - людині, яка у 90-х роках була деканом педагогічного факультету, а пізніше ініціювала та очолила Інститут соціальної та мистецької освіти. «Сьогодні ми святкуємо 25-річчя найулюбленішого, найталановитішого факультету. Мистецько-педагогічний факультет - це серце нашого університету», - наголосила Наталія Семенівна, вітаючи колектив мистецько-педагогічного факультету зі славним ювілеєм. Вона побажала творчої наснаги і натхнення для подальшої роботи та здобуття великих досягнень.


Ректор нагородила працівників факультету подяками та почесними грамотами. За багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність Подяку Міністерства освіти і науки України одержала доцент кафедри інструментального виконавства Віра Калабська.


За багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність Грамотами УДПУ нагороджені Всеволод Сирота – доцент кафедри образотворчого мистецтва, Леонід Ятло – доцент кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін.

Подяками УДПУ за багаторічну сумлінну працю, активну громадську роботу та вагомий внесок у розвиток навчально-виховного процесу відзначені: Надія Збожимська – викладач кафедри інструментального виконавства, Анатолій Купчик – старший викладач кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін, Тетяна Кремешна - доцент кафедри інструментального виконавства, Світлана Радченко - старший викладач кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін, Юрій Щербаков – концертмейстер кафедри хореографії та художньої культури, Володимир Лопушан - старший викладач кафедри образотворчого мистецтва, Наталія Косенко – лаборант кафедри хореографії та художньої культури.

У цей день до університету завітало багато поважних гостей. Із теплими словами привітань виступили заступник міського голови Людмила Кирилюк, завідуюча відділу культури Уманської міської ради Тетяна Гейко, представник відділу освіти Уманської міської ради, випускниця мистецько-педагогічного факультету Інна Толобистюк.


Почесними грамотами виконавчого комітету Уманської міської ради за вагомий внесок у розвиток сфери освіти і науки та плідну працю на ниві формування майбутніх педагогів, впровадження інноваційних технологій у навчально-виховний процес вищої школи, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 25-річчя створення кафедри музики, образотворчого мистецтва, хореографії в УДПУ нагороджені завідувач кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін, кандидат педагогічних наук, доцент Дмитро Балдинюк та декан мистецько-педагогічного факультету, кандидат історичних наук, доцент Олена Дудник.


За вагомий особистий внесок у розвиток та пропаганду вітчизняного мистецтва, примноження і збагачення духовних цінностей українського народу, активну участь у культурно-мистецьких заходах та з нагоди святкування 25-річчя з часу започаткування мистецьких спеціальностей в УДПУ імені Павла Тичини Почесними грамотами відділу культури і туризму Уманської міської ради нагороджено Ольгу Музику – завідувача кафедри образотворчого мистецтва; Геннадія Клещара – старшого викладача кафедри образотворчого мистецтва; Петра Волошина та Василя Семенчука – доцентів кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін, учасників гурту «Гонта»; Людмилу Андрощук – завідувача кафедри хореографії та художньої культури, художнього керівника ансамблю сучасного танцю «Візаві»; Сергія Куценка – старшого викладача кафедри хореографії та художньої культури, художнього керівника ансамблю народного танцю «Яворина».





Грамотами відділу освіти Уманської міської ради за сумлінну багаторічну співпрацю в системі освіти, активну життєву та громадянську позицію, вагомий внесок у справі навчання та виховання молоді нагороджені доцент кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін Зоя Сирота, старший викладач кафедри Надія Балдинюк.


Факультет-ювіляр у цей день приймав вітання і від керівників дружніх навчальних закладів, співпраця з якими триває вже не один десяток років. Зі словами найщиріших привітань та побажань виступили директори Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Тараса Шевченка Ольга Чепка та Уманського обласного музичного училища Оксана Ліхащенко, котрі подякували факультету та університету загалом за плідну співпрацю, побажали процвітання й нових перемог. Вони вручили ректору Наталії Побірченко символічні подарунки – статуетку богині Ніки та букет квітів патріотичних синьо-жовтих кольорів, а від студентів музичного училища прозвучало музичне вітання у виконанні запального колективу барабанщиків.

Теплими і водночас хвилюючими були слова поздоровлення нинішнього декана мистецько-педагогічного факультету, кандидата історичних наук, доцента Олени Дудник. Щиру вдячність за високий професіоналізм, відповідальність, відданість своїй справі висловила Олена Володимирівна своїм колегам, а також подякувала ректору університету за підтримку, розуміння і допомогу.


До всіх привітань, які лунали в день ювілею, приєднався і завідувач кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін Дмитро Балдинюк, який стояв біля витоків мистецької освіти нашого університету і всі 25 років був творцем її історії. Дмитро Іванович згадав працівників, з якими в далеких 90-х розпочинав підготовку двох мистецьких спеціальностей, з якими йшов пліч-о-пліч весь цей час, хто зробив неоціненний вклад у становлення університетської мистецької освіти, готував висококваліфікованих фахівців. Хвилиною мовчання присутні увічнили пам’ять працівників університетської мистецької спільноти, які відійшли у вічність. Завдяки таланту, ініціативності, професіоналізму кожного із викладачів факультету були започатковані, а згодом і стали відомими творчі студентські колективи факультету. Сьогодні вони своїми перемогами на престижних фестивалях і професійних мистецьких конкурсах примножують славу нашого університету та творять його позитивний імідж.


А Дмитру Івановичу за його творчу працю та великий внесок у розвиток мистецької освіти вдячні випускники піднесли гарний і смачний подарунок – торт у вигляді баяна.

Долучились до вітань і колеги Шевченківської спеціалізованої школи-інтернату. Справжньою приємною несподіванкою для всіх присутніх стало відеопривітання із далекої Бразилії від Юрія Пономарьова, який свого часу очолював кафедру хореографії та музінструменту, а також був керівником ансамблю «Музичні візерунки».



Офіційна частина урочистостей завершилася приємними словами вітань та подяки наставникам від студентства мистецько-педагогічного факультету. Гарною і яскравою подякою талановитим, чуйним і високопрофесійним педагогам, естетичною насолодою для всіх присутніх у святковій залі став святковий концерт. Казкова хореографічна композиція «Заметіль» у виконанні ансамблю сучасного танцю «Візаві» (художній керівник Людмила Андрощук) та інструментального ансамблю «Музичні візерунки» (художній керівник Віра Калабська) розпочала концерту програму. Мелодійні звуки оркестру гармонійно доповнювалися легкими граціозними рухами танцівниць.


Далі естафету вокального обрамлення урочистостей підхопив академічний хор «Юність» (художній керівник – заслужений працівник культури України, доцент Леонід Ятло), який виконав пісню на вірш Т.Шевченка «Учітеся, брати мої» та «Студентський марш».


Особливого настрою святу додали запальні, гарячі хореографічні композиції «Плащ тореадора» та «Халай» у виконанні ансамблю сучасного танцю «Візаві» та ансамблю народного танцю «Яворина» (художній керівник Сергій Куценко). Шалений ритм іспанського та турецького танців змінився задушевним, ліричним настроєм пісні «Така як ти» у виконанні студента Олександра Біденка.




По-особливому зворушливо прозвучала цього разу «Хабанера» Жоржа Бізе у виконанні старшого викладача кафедри музикознавства та фокально-хорових дисциплін Надії Балдинюк та ансамблю сучасного танцю «Візаві». Мистецтво танцю та співу зачарувало своєю неповторністю та емоційністю.

Свято не могло відбутися без вітань випускників мистецько-педагогічного університету, які нині працюють у різних освітніх установах, очолюють творчі колективи. Дитячий хореографічний колектив «Крок вперед» (художній керівник - випускниця УДПУ Вікторія Глобчак) подарував неймовірні хвилини радості душі.


Справжній шквал аплодисментів лунав на адресу ще одних гостей свята - юних вокалістів Балтської школи мистецтв. Джазовим квартетом «The best» керує студент мистецько-педагогічного факультету Володимир Камінський.


Не залишив байдужими усіх присутніх музичний подарунок від випускників мистецько-педагогічного факультету, а нині викладачів кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін, учасників творчого колективу «Гонта» – Василя Семенчука та Петра Волошина.


Надзвичайно майстерно виконали свої номери виконавці-інструменталісти. Витончений «Бразильський танець» прозвучав у виконанні дуету гітаристів у складі студентки МПФ Вікторії Цимбал та її наставника Анатолія Коваленка. А дует сербів Йована Дрманіча та Александра Джорджевіча зачарував глядацьку залу віртуозним виконанням колоритного попурі на сербські теми.



Порадував слухачів сольним виконанням «Менуету» народний аматорський інструментальний колектив «Акварелі» (художній керівник Віра Калабська).


Пісня «Осіннє золото» у виконанні ветерана народного аматорського колективу, голови профспілкового комітету, доцента Олександра Осадчого (супровід ансамблю «Музичні візерунки») заставила задуматись над життям, подарувала ностальгічну нотку і стала прекрасним продовженням концерту.


Мелодику акапельного звучання мистецькій програмі додали учасники фольклорного колективу «Софія» (художній керівник – Василь Семенчук).


Завершив урочистий концерт традиційний український народний танець «Гопак» від хореографічного колективу «Яворина» та виступ українського народного хору «Кобзар» (керівник Василь Семенчук). Фінальну пісню хору «Реве та стогне Дніпр широкий» підхопили глядачі й виконували стоячи.


Кількагодинна програма святкування пройшла на одному диханні, наповнивши душу кожного багатогранним, витонченим, високопрофесійним мистецтвом співу й танцю. Попереду у колективу мистецько-педагогічного факультету напружена щоденна праця, чергові концертні програми, конкурси різних рівнів. Вкотре хочеться побажати мистецькій спільноті університету щастя, здоров’я міцного, енергії і наснаги для втілення найамбіційніших планів та наполегливості в досягненні поставлених цілей.


Пресцентр УДПУ