В системі підготовки майбутнього вчителя важливе місце посідає фольклорна практика, під час якої досліджується фольклорна культура Черкаського реґіону. Фольклорну практику нинішнього літа у селі Шарині Уманського району проходила 11-та група факультету української філології. Керівник практики – доцент кафедри української літератури та українознавства Валентина Гончарук.

Нинішні учасники фольклорної практики, виконуючи навчальне, професійне та наукове завдання, на основі дослідження української народної словесності зустрілися із Кравчук Ганною Данилівною, 1928 року народження, яка щедро поділилася знаннями обрядових звичаїв та пісенно-вербального їх супроводу. А ще – розповіла про зв’язок фольклору і народного мистецтва вишивки.


У селі ревно зберігають давнє українське мистецтво народної пісні. Тут здавен працює народний самодіяльний ансамбль «Криниченька», учасники якого не лише пропагують українську народну пісню, але й займаються пошуковою роботою якраз в царині фольклору. Відтак, студентам було надзвичайно приємно і корисно зустрітися з учасниками фольклорного колективу села Майданюком Володимиром Івановичем та Майданюк Ольгою Іванівною, котрі не лише продемонстрували багатство пісенного фольклору села Шарин, але й знання прислів’їв, приказок, загадок і щедро поділилися ними зі студентами.



Наслідки проведення фольклорної практики будуть висвітлені у роботі науково-дослідної лабораторії «Етнологія Черкаського краю» (керівник — професор Наталія Петрівна Сивачук), метою якої і є збереження фольклорної та етнографічної пам’яті історичної Уманщини та створення історико-етнографічного довідника історичної Уманщини.