В УДПУ відбулися урочистості з нагоди 55-ї річниці факультету початкової освіти та з нагоди 15-ти річчя створення студентського народного театру драми і комедії. Ці дати заслуговують на дві окремі публікації, отож почнемо із «старшої».

«За 55 років факультет початкової освіти зробив чимало для регіону: проводив підготовку кваліфікованих спеціалістів, розвивав наукові пріоритетні освітні напрямки, сприяв підвищенню рівня шкільної освіти. Тож, за плечима значний досвід, а ювілей – це можливість підвести підсумки багаторічної праці, згадати всіх, хто вклав свою енергію, знання, досвід в спільну справу, - наголосив у своїй доповіді на урочистому зібранні декан факультету, кандидат психологічних наук, доцент Борис Якимчук.

Історія факультету початкової освіти починається з 1960 року, коли на його перший курс було зараховано 50 студентів. Першим деканом став кандидат педагогічних наук Василь Ставицький (1960-1972рр.). Історичні події засвідчують, що процес становлення факультету далеко непростий, оскільки з 1965 року набір на денну форму навчання було припинено, майбутніх вчителів початкової ланки готували тільки на заочному відділенні. Але у вересні 1971 року до Уманського педагогічного інституту з м. Бердичева було переведено факультет такого ж профілю. Саме з того часу і понині на факультеті почала функціонувати як заочна, так і денна форми навчання».

Борис Андрійович з теплотою і вдячністю говорив про викладачів, ветеранів, які зробили свій особистий внесок у становлення і розвиток факультету, а також про нинішніх своїх колег, котрі, зберігаючи вірність традиціям, вибудовують майбутнє 55-рячного ювіляра.

Перший проректор університету, доктор педагогічних наук, професор Андрій Гедзик, вітаючи учасників урочистого зібрання, відзначив велику роль факультету у забезпеченні якісної підготовки педагогічних кадрів. Він вручив грамоти за сумлінну і плідну працю, високий рівень професійної майстерності, творчий підхід до реалізації завдань державної політики в галузі освіти декану факультету Борису Якимчуку та викладачам факультету.

Грамоти за сумлінну плідну працю, високий професіоналізм, значні показники у науково-дослідницькій роботі, активну творчу діяльність, компетентність, підготовку висококваліфікованих спеціалістів викладачам факультету також вручили проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва університету, кандидат історичних наук, доцент Владилена Сокирська, голова профспілкового комітету університету, кандидат педагогічних наук, доцент Олександр Осадчий, декан факультету початкової освіти Борис Якимчук. Завідувач міський відділ культури Уманського міськвиконкому Тетяна Гейко за сумлінне ставлення до виконання своїх службових обов’язків, високі досягнення у професійній діяльності, активну громадську діяльність та особистий внесок у популяризацію молодіжного руху в Умані.

Гості з Києва: голова оргкомітету Всеукраїнського театрального фестивалю-конкурсу «Театральний тріумф» Лідія Мельник та автор і координатор проекту, режисер-постановник Ольга Успенська приєднались до вітань на адресу факультету-ювіляра, та особливі слова віншувань адресували студентському народному театру драми і комедії, який святкує свої важливі роковини – 15-річчя з часу заснування. Столичні візитери вручили почесні нагороди режисеру театру Наталії Алексеєвій – Дипломи за оригінальну інтерпретацію класичного твору, за кращу жіночу роль, колективу студентського театру – Диплом за І місце у «Театральному форумі-2015» у номінації «Студентські аматорські художні колективи», випускниці факультету початкової освіти Ларисі Сауляк – Диплом за ІІ місце серед читців конкурсу у номінації «Декламація» на ХV Всеукраїнському фестивалі аматорських театрів та цирку. Подяки за сприяння у розвитку театрального мистецтва голова оргкомітету Всеукраїнського театрального фестивалю-конкурсу «Театральний тріумф» Лідія Мельник та автор і координатор проекту, режисер-постановник Ольга Успенська висловили ректорату університету, професору Олександру Безлюдному, голові профкому університету Олександру Осадчому та декану факультету початкової освіти Борису Якимчуку.

Скрасили офіційне святкування художні номери, підготовлені у дарунок талановитими студентами, викладачами, ансамблем сучасного танцю «Візаві» (художній керівник Людмила Андрощук) та ансамблем народного танцю «Яворина» (художній керівник Сергій Куценко).

Закінчилось свято переглядом фільму-виставу за мотивами твору Івана Карпенка-Карого «Безталанна». Колектив театру присвятив цю творчу роботу 85-й річниці Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Пресцентр УДПУ