Бібліотека Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини - одна з найбільших у нашому місті, має багату та цікаву історію. Своє функціонування вона розпочала зi створенням Уманського інституту соціального виховання у 1930 році, отже є ровесницею університету.

Як один із важливих підрозділів ВНЗ Наукова бібліотека (директор Тетяна Григоренко, заступник Олена Усатюк) забезпечує викладачів, студентів та співробітників навчально-виховною та науковою літературою. І робиться це кваліфіковано й швидко, адже структура книгозбірні включає в себе чотири відділи: комплектування та наукової обробки документів; обслуговування; інформаційно-бібліографічний; інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення. Всі ці відділи взаємодіють один з одним і являють собою єдиний організм.


Фонди книгосховища містять найцінніші джерела та інформаційні ресурси університету. Робота з бібліотечним фондом – одне із головних завдань відділу комплектування та наукової обробки документів (завідувач Валентина Устименко), котрий як структурний підрозділ Наукової бібліотеки забезпечує планомірний відбір і придбання творів друку та інших видів документів відповідно до завдань навчальної, наукової та виховної роботи університету. Працівники відділу також здійснюють оперативну наукову і технічну обробку нових надходжень, комплектують фонди Наукової бібліотеки (вони становлять понад 400 тисяч примірників) літературою, яка допомагає в забезпеченні навчально-виховної та науково-дослідної роботи в нашому університеті. З цією метою відділ комплектування та наукової обробки документів здійснює комплектування документів на всіх видах носіїв інформації, індивідуальний та сумарний облік бібліотечного фонду, наукову обробку, систематизацію та предметизацію документів.


Повне, оперативне та інформаційно-бібліографічне обслуговування студентів, наукових працівників, викладачів, співробітників та інших категорій читачів УДПУ літературою відповідно до їх інформаційних запитів є основним завданням відділу обслуговування (завідувач Зоя Кравчук), який складається з абонементу та 6 читальних залів. Відділ забезпечує навчальною літературою роботу 17 методичних кабінетів, обслуговує 10540 користувачів, зареєстрованих за єдиним обліком.

Велику увагу бібліотекарі надають питанням диференційованого обслуговування, впровадженню нових форм та методів роботи зі студентами, постійно удосконалюють практику обслуговування студентів індивідуальним та груповим методом. Вони володіють навиками ділового спілкування, орієнтуючись в роботі на кожного читача. Від якості обслуговування залежить престиж Наукової бібліотеки і професії бібліотекаря, який усвідомлено будує взаємини на засадах взаємоповаги і взаєморозуміння. Через спілкування «бібліотекар-читач» встановлюються рівноправні партнерські стосунки з викладачами, студентами, створюється атмосфера психологічного комфорту, довіри, відкритості. Словом, працівники відділу обслуговування всю свою роботу спрямовують на якнайповніше задоволення інформаційних потреб користувачів скарбниці знань університету для використання в навчальній чи професійній діяльності, в організації дозвілля, розширенні світоглядних орієнтирів.


Довідково-бібліографічне та інформаційне обслуговування усіх категорій читачів відповідно направленню навчальної, наукової і виховної роботи університету забезпечує інформаційно-бібліографічний відділ (завідувач Тетяна Ткаченко). Його працівники організовують вивчення інформаційних потреб студентів, викладачів, аспірантів, співробітників університету. У довідковому фонді відділу зібрані енциклопедії, довідники, словники, бібліографічні покажчики з різних галузей і тем та обов’язкові екземпляри праць викладачів університету. Відділ надає послуги у користуванні бібліотечним фондом, довідково-бібліографічним апаратом, пропагує бібліографічні знання.

Діяльність відділу інформаційних технологій (завідувач Тетяна Найкус) спрямована на впровадження та освоєння сучасних комп’ютерних технологій, створення власних електронних ресурсів, використання загальнодоступних електронних інформаційно-бібліотечних ресурсів, адміністрування роботи АБІС, бібліотечних баз даних, підтримку комп’ютерної та оргтехніки бібліотеки і читальних залів. Перехід до нових форм організації науково-освітнього процесу є невід’ємною складовою розвитку інформаційно-освітнього середовища на основі нових комп’ютерних технологій та інформаційних систем.

То тільки збоку здається, що робота бібліотекаря проста і легка. Насправді ж вона сповнена і творчих дерзань, і душевних потуг, і просто важкої фізичної праці. Трудяться в бібліотеці люди самовіддано, по-справжньому, адже вони - ентузіасти своєї справи, вірні й віддані своїй професії.

Пресцентр УДПУ