1 березня відзначається Всесвітній День цивільної оборони. Саме в цей день набув чинності устав Міжнародної організації цивільної оборони (МОЦО), до якої входять 50 країн світу. День цивільної оборони відзначається з метою пропаганди знань щодо планомірної підготовки до боротьби з можливими небезпеками.

Україна, будучи членом МОЦО, теж відзначає цей день, надаючи цивільній обороні велике значення. З цією метою та відповідно до розпорядження в.о. ректора університету №34 від 19.02.2015р. на базі фізико-математичного факультету був проведений інструктаж та навчання щодо запобігання нещасних випадків, недопущення травматизму серед працівників університету.


Заходи проведенні із залученням провідних фахівців цивільного захисту та охорони праці - доцента кафедри ТТД, ОП та БЖД Олександра Мельника та головного інженера з охорони праці Віталія Колісника.

Інструктаж проходив у формі інформаційно-роз’яснювальної лекції на тему «Захист населення у надзвичайних ситуаціях». Під час інструктажу були розглянуті наступні питання: порядок дій в умовах надзвичайних ситуацій, терористичних актів, інших небезпек; необхідність посилення пильності та заходів безпеки у разі виявлення підозрілих предметів, транспортних засобів та осіб, поведінка яких викликає підозру; відпрацювання практичних дій в умовах виникнення надзвичайних ситуацій; правила поводження при виявленні вибухонебезпечних предметів; надання першої допомоги травмованим і потерпілим.




Під час заняття висвітлено життєво-необхідні заходи у надзвичайних ситуаціях: порядок оповіщення та укриття людей у захисних спорудах; своєчасність та правильність використання засобів індивідуального захисту; проведення спеціальної обробки приміщень та людей; надання першої медичної допомоги у разі виникнення кровотеч, відкритих та закритих переломів, пожеж тощо.

Заняття продовжилося конструктивною бесідою, під час якої присутні ставили запитання щодо поведінки у тих чи інших ситуаціях, на які фахівці з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності давали аргументовані відповіді.

Пресцентр УДПУ