17-18 травня відбулась Всеукраїнська наукова конференція «Василь Сухомлинський і школа ХХІ століття: традиція й інноваційність», присвячена 15-річчю науково-дослідної лабораторії «В.О.Сухомлинський і школа ХХІ століття».

Участь у конференції взяло 120 учасників, із них 48 з інших вищих навчальних закладів України та 18 зарубіжних.

Із вітальним словом до учасників конференції та словами вдячності за творчу, подвижницьку працю, високий професіоналізм, вірність традиціям, започаткованим В.О.Сухомлинським керівнику лабораторії академіку Кузю Володимиру Григоровичу, звернулась ректор університету, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Побірченко Наталія Семенівна.


У своєму виступі д.п.н., проф., заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член НАПН України Кузь В.Г. наголосив, що науково-дослідницька лабораторія-ювіляр впевнено дивиться в майбутнє і розробляє нові перспективні плани, напрямки й проекти. В лабораторії панує дух творчості, новітнього пошуку у теорії та історії педагогіки, теорії виховання, компаративістики, а найперше – дослідження новітніх ідей В. О. Сухомлинського щодо ролі учителя в сучасній школі, ролі початкової школи, особливої ролі учня нової школи, адже нинішня педагогічна парадигма зазнає серйозних змін.


Діючи на громадських засадах 15 років, лабораторія видала низку збірників наукових праць, об’єднаних темою «В.О.Сухомлинський і школа ХХІ ст.», членами лабораторії видаються монографії, науково-методичні посібники, підручники, статті. На базі лабораторії захищено 28 кандидатських і 3 докторських дисертації. Зараз готуються до захисту ще 4 кандидатських та 1 докторська дисертації.

Лабораторія підтримує тісні зв’язки з Академією педагогічних наук України та її Інститутами, Інститутами НАН, Державним педагогічно-меморіальним музеєм В.О.Сухомлинського (с. Павлиш), ЗОШ ім. В.О.Сухомлинського (с. Павлиш), Українським коледжем імені В.О.Сухомлинського (м. Київ), загальноосвітніми та дошкільними закладами Черкащини.


У своїх виступах учасники конференції торкнулись таких питань: сучасна підготовка майбутніх учителів на засадах ідей В.Сухомлинського; педагогічна система В.Сухомлинського як предмет порівняльно-педагогічних досліджень; спадщина В.Сухомлинського як предмет історико-педагогічних розвідок; використання інноваційного потенціалу ідей В.Сухомлинського у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.


Конференція завершилась, але діалог великого українського педагога з нинішнім та прийдешніми поколіннями триватиме вічно, бо його гуманістична педагогіка буде завжди актуальною і сучасною.

Детальний фоторепортаж про конференцію можна переглянути тут