Відзначення Дня незалежності Туркменістану в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини стає вже гарною традицією. Наш університет гостинно приймає на навчання іноземних студентів, і найбільш чисельною серед них є когорта студентів із Туркменістану. Будучи далеко від батьківщини у день визначного державного свята, молоді туркмени відзначили День незалежності рідної держави у стінах альма-матер. Майбутні педагоги радо знайомили усіх присутніх із культурою свого народу, демонструючи творчі здібності й таланти.

Свято розпочали чарівні ведучі Ісламов Намазбай та Аганиязова Боссан. Після урочистого звучання гімну Туркменістану, із вітальною промовою виступила проректор з науково-педагогічної роботи Олена Кірдан. Олена Леонідівна побажала іноземним студентам здоров`я, щастя, миру та успішного навчання в стінах нашого вишу.

Історія незалежного Туркменістану налічує 24 роки. Країна пустель та оаз славиться багатою історією, культурними традиціями, в які поринули усі, хто завітав на свято. Концертну програму відкрив національний танець «Гунеш», що в перекладі означає «сонце».

Пісні про кохання, про далеку Батьківщину, її красу і чарівність звучали у виконанні талановитих вокалістів Абдикадирова Аюбека, Джораева Вепа.

Цікавою родзинкою святкової програми стали гумористичні замальовки із життя туркменів. Неповторний східний гумор справив на глядачів неабияке враження.

Унікального колориту святу додав показ колекції сучасного туркменського одягу. Національна школа моделювання та дизайну одягу успішно розвивається на батьківщині, підкорюючи міжнародні конкурси. Колекція туркменського одягу, яку продемонстрували дівчата, створила яскраву картину, яка перенесла присутніх в далеку та прекрасну східну країну.

Держава Туркменістан славиться своєю культурою, в якій поєднуються давні традиції та нові тенденції. Росте демократично та економічно розвивається сонячна Туркменія. Представлений увазі глядачів відеосюжет познайомив із національними цінностями та досягненнями цієї східної країни.

Щире захоплення глядачів викликали енергійний туркменський брейк-данс, повільний вальс та сповнені глибокого філософського змісту і неймовірної магічності народні танці «Білезік » та «Куштдепди».

На завершення концертної програми із вітальним словом звернулася до іноземних друзів голова студентської ради УДПУ імені Павла Тичини Євгенія Кольцова, а учасники ансамблю народного танцю «Яворина» (керівник – Сергій Куценко) подарували український народний танець.

Завершилося святкування Дня незалежності Туркменістану урочистим нагородженням. Проректор із наукової роботи та міжнародного співробітництва Влада Сокирська вручила почесні грамоти студентам із Туркменістану за активну участь у суспільній діяльності університету, успіхи у навчанні, високий творчий потенціал, участь у організації та проведенні заходу.

Свято пройшло весело й невимушено, наповнивши душі кожного із присутніх радістю та піднесеним настроєм. Значна заслуга у цьому сценариста та режисера заходу, фахівця Центру культури і дозвілля «Гаудеамус» Тетяни Бондарчук, постановника вальсу Ірини Грошовик, а також усіх учасників святкового концерту.

Пресцентр УДПУ