Велике святкування пройшло у Черкасах з нагоди 60-ої річниці від дня народження області. Урочисті заходи відбулися у палаці «Дружба народів». Привітати Черкащину із ювілеєм прибули віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко, попередні керівники області та делегації із кількох іноземних держав. У заходах взяли участь голова обласної державної адміністрації, Герой України Сергій Тулуб, голова обласної ради Валерій Черняк, голови районних та міських ветеранських організацій, ветерани війни.

У складі делегації УДПУ, яку очолила ректор, професор, член-кореспондент НАПН України Наталія Побірченко, були також доктор педагогічних наук, професор, академік НАПН України, завідувач Науково-дослідної лабораторії «Василь Сухомлинський і школа XXI століття» Володимир Кузь, проректор з науково-педагогічної роботи, доктор педагогічних наук Тетяна Кочубей, переможниця ІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Т.Г. Шевченка, магістрантка Марія Краєва.


У святковій промові губернатор Черкащини Сергій Тулуб розповів про важливу роль, яку Черкащина відіграє на теренах вітчизняної та світової історії. Сергій Борисович наголосив, що «…наш край є унікальним куточком України. Немає такої сторінки в історії держави, в яку б не були вписані славетні імена та події Черкащини. Тут гартувався козацький дух, формувалася державність. Тут розквітли державотворча мудрість Богдана Хмельницького і мистецький геній Тараса Шевченка. І ще сотні й сотні талантів зростила черкаська земля. І сьогодні найбільшим багатством Черкащини є її люди: працьовиті, привітні, чуйні, безмежно талановиті й справжні патріоти рідного краю».

Голова ОДА подякував жителям області за успіхи у розвитку економіки краю, зокрема, за рекордний урожай зернових аграріям, освітянам – за талановитих учнів, лікарям – за врятовані життя, молоді – за перемоги.

Під час урочистого зібрання віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко, голова обласної державної адміністрації Сергій Тулуб та голова обласної ради Валерій Черняк вручили 85 державних та обласних нагород особистостям, які прославили Черкащину і зробили вагомий внесок у її розвиток та процвітання.

Серед нагороджених – ректор університету Наталія Побірченко та магістрантка УДПУ Марія Краєва, яким вручено ювілейні знаки «Черкаській області 60 років», а викладачеві Канівського коледжу культури і мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Миколі Лисенку присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України».




На урочистих заходах у палаці «Дружба народів» також були представлені альбом та рушник – символи обласної естафети до ювілею Черкащини. Нагадаємо, що протягом дев’яти днів, починаючи з 4 червня 2013 року, уманчани заповнювали альбом (на сторінках альбому з’явилась історія Умані, її досягнення та видатні постаті), а вишити відведену на 26-метровому рушнику ділянку удостоїлася відома майстриня, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української літератури та українознавства УДПУ Наталія Мамчур. Вона відтворила старовинну вишивку часів козаччини: вишила на полотні традиційний для нашого краю орнамент – ламану гілку, схожу на ДНК людини, а також яскраві листя та квіти. У результаті вийшло неперевершено!


Святково-розважальну програму до 60-річчя утворення Черкаської області продовжили професійні колективи обласної філармонії та запрошені зірки естради Іван Попович, Петро Чорний та Наталя Бучинська.

Хочеться висловити сподівання, що історичний рубіж у 60 років послужить новим імпульсом для натхненної роботи на користь області та всієї України.


Довідково
Відлік 60-річної історії наймолодшої в Україні Черкаської області розпочався 7 січня 1954 року, відколи Указ про її створення в складі Української Радянської Соціалістичної Республіки підписав голова президії Верховної Ради СРСР Климент Ворошилов. До новоствореного регіону з центром у Черкасах ввійшли три міста обласного підпорядкування: власне, Черкаси, Сміла, Умань і 30 районів Київської, Полтавської, Кіровоградської та Вінницької областей.

Пресцентр УДПУ