Студенти-волонтери Студентської соціально-психологічної служби факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ імені Павла Тичини регулярно проводять масштабні акції за здоровий спосіб життя. З метою підвищення уваги населення Уманщини до проблеми тютюнопаління, інформування суспільства про згубний вплив нікотину на здоров'я людини, профілактики тютюнопаління, пропаганди здорового способу життя, розкриття творчих здібностей дітей та закріплення набутих знань ССПС організовує все нові й нові заходи. Нещодавно разом з Клінікою Дружньою до молоді, Центром у справах сім’ї і молоді та благодійними організаціями міста майбутні психологи провели спільну акцію до Міжнародного дня боротьби з тютюнопалінням “Обміняй цигарку на цукерку”. (Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я і відзначається 31 травня кожного року. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції).


У ході акції, щоб заохотити курців і некурців не палити, а їсти солодощі волонтери обмінювали у жителів міста цигарки на солодощі та роздавали методичні брошури та інформативні мотивуючі листівки про вплив тютюнопаління на організм людини. Сьогодні, коли Україна посідає перше місце в Європі за кількістю курців, не можна говорити про тютюнопаління як про невинні пустощі. Куріння – серйозна медико-соціальна проблема. Складність її вирішення полягає у невідповідності стандартного відношення до паління в суспільстві та його дійсного значення у руйнуванні здоров'я людей. Як стверджував Оноре де Бальзак, тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації. Тому в Міжнародний день боротьби з тютюнопалінням студенти-волонтери УДПУ намагались привернути увагу громади Уманщини до цієї проблеми та застерегти, особливо дітей та молодь, від згубної звички, яка є причиною численних бронхітів, пневмонії, астми, серцево-судинних та неврологічних ускладнень.



За допомогою перфомансу й гасел студентам вдалося привернути увагу багатьох перехожих. Хтось приєднувався, хтось просто спостерігав, але реакція була. Акція проти тютюнопаління проведена в рамках кампанії "Молодь проти деградації", яка стартувала ще минулого року: крім акцій, які пропагують здоровий спосіб життя, волонтери займаються патріотичним вихованням. Адже справжній патріот не може пити і курити. Метою справжнього патріота повинен бути розвиток власної держави!

Пресцентр УДПУ