На Аскольдовій могилі
Поховали їх —
Тридцять мучнів українців,
Славних, молодих…
Павло Тичина. «Пам’яті тридцяти»

29 січня 1918 року історія України закарбувала на своїх скрижалях новий символ, який став невід’ємною складовою генетичної пам’яті українського народу. Цей символ — Крути!

Біля станції, розташованої на Чернігівщині уздовж лінії Бахмач-Київ, була написана одна з тих сторінок історії, яка досі надихає активних патріотів та громадських діячів. Ця дата є надзвичайно значущою для Української Нації, як частина її минулого.


Існує навіть твердження, що націю українську почали творити Герої під Крутами. Назва невеликої станції ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже протягом майже століття є сяючим дороговказом для десятків поколінь незламних борців за свободу та незалежність рідної землі, за власну Українську державу.

У рамках кампанії «Пам’ятай про Крути» в УДПУ долучилися до вшанування пам’яті полеглих героїв. Під час загальноміського мітингу. хвилиною мовчання та запаленими свічками присутні увічнили пам'ять цвіту української нації, що поліг у нерівному бою. З нагоди 96-ї річниці битви під Крутами у центральній частині міста встановлено пам’ятний знак, урочисто відкрити який доручено студентам уманських вишів. Серед них – голова студентської ради університету Дарія Мєхова.






…Михайло Грушевський протиставив померлих під Крутами студентів людям, які оголосили нейтралітет у громадянській війні: "Велике щастя згинути так, в боротьбі, а не дезертирами, не нейтральними, не замішаними в юрбі страхополохами, що безплатними пасажирами силкуються прослизнути в нове царство української свободи."

Битва під Крутами – один із важливих сюжетів сучасної української історичної пам’яті, який вже давно перестав сприйматись як рядова історична подія. Битва під Крутами є історичним образом, що має важливе значення для української колективної пам’яті та української ідентичності.

Пресцентр УДПУ