Поставте скибку хліба на стакан
І голови схиліть в скорботі вічній
За тих, кого убив Афганістан,
Чиї він душі зранив і скалічив.

15 лютого, у день 26-ї річниці виведення військ СРСР з Афганістану, у сквері «Молодіжний» відбувся загальноміський мітинг з нагоди вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Викладачі та студенти УДПУ традиційно долучилися до урочистостей, аби засвідчити свою шану та повагу мужності й героїзму воїнів-інтернаціоналістів, що є взірцем служіння народу та державі у наші дні.


На мітинг зібралися представники міської та районної ради, учасники бойових дій в Афганістані, представники їх родин та сімей загиблих, учнівська та студентська молодь, небайдужі уманчани.

Перед присутніми учасниками заходу виступили в.о. міського голови Олександр Цебрій, голова Уманської РДА Ярослав Скус, голова Уманської районної ради Олександр Дячук, лідер об'єднаної ради воїнів-інтернаціоналістів Уманщини Олег Зайченко.

Слова вдячності всім присутнім воїнам-інтернаціоналістам, учасникам бойових дій на сході нашої держави та родинам загиблих бійців звучали цього дня біля пам’ятного знака загиблим воїнам-афганцям. Представники місцевої влади вручили відзнаки, грамоти, матеріальну допомогу сім’ям загиблих воїнів у Афганістані.





Хвилиною мовчання присутні вшанували вічну пам’ять Героїв, яким випало брати участь у локальних війнах та врегулюванні воєнних конфліктів. Уманські афганці, їхні родичі, учасники бойових дій і представники влади поклали квіти до підніжжя пам’ятника.

Історія все далі відділяє нас від вогняних років афганської війни. Але час непідвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів України. І хоча це була не наша війна, бо не свою землю боронили українські юнаки, але солдатський обов'язок хлопці виконали чесно, із козацькою звитягою.

Офіційно не оголошена війна залишила після себе тисячі жертв, сльози й горе в мирних родинах. Афганська війна і до цього часу відлунює у долях багатьох людей.

Приємно відзначити, що колишні воїни, зберігаючи бойове братерство, займають активну життєву позицію, спрямовують зусилля на виховання підростаючого покоління, розвиток Української держави, досягнення єдності та консолідації українського суспільства. Воїни-афганці сміливо прийняли виклик агресора, демонструють високий патріотизм, мужність, витривалість та силу духу, обороняючи кордони нашої держави на сході.

Щоб мати майбутнє, треба пам'ятати і шанувати своє минуле, яким би гірким воно не було. Cкладемо доземний уклін героям Великої Вітчизняної війни, учасникам локальних воєн на території інших держав, героям АТО та всім тим, хто віддав своє життя за мир. Дякуємо живим за виявлені героїзм, мужність, твердість духу, відданість і молимося за душі загиблих.

В УДПУ вшанують пам’ять воїнів-афганців під час концерту-реквієму «Ніхто не забутий, ніщо не забуте», який відбудеться 16 лютого о 16 год. в актовій залі університету.

Пам’ятаймо всіх тих, хто живе поруч з нами, і тих, хто не повернувся.

Довідка. Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року. Через горнило радянсько-афганської війни пройшло майже 170 тисяч українців. За офіційними даними, загинуло 13 тис. 100 осіб, але, за словами «афганців», їх набагато більше: адже в перші роки війни забороняли навіть на надгробках писати, що людина загинула під час виконання інтернаціонального обов’язку.

Поранення отримали більше 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами. Із 72 осіб, удостоєних за роки «афганської» війни звання Герой Радянського Союзу, 11 українців. Нині на Уманщині проживає більше 300 воїнів-інтернаціоналістів.

Пресцентр УДПУ