У ці травневі дні все європейське співтовариство відзначає День Європи.

Обравши європейський шлях розвитку, Україна також все активніше долучається до святкування Дня Європи, який з’явився в нашому календарі в 2003 році (відповідно до Указу Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339).

День Європи нагадує європейським державам про тісну співпрацю, що базується на спільній системі цінностей, формуванні важливих політичних, економічних, полікультурних зв’язків. Досвід організації Дня Європи в Україні вказує на те, що цей День поступово стає справою державного значення і відіграє непересічну роль у формуванні громадської думки в Україні про майбутнє нашої держави в європейській сім’ї народів.


З нагоди святкування Дня Європи в нашому університеті, який плідно співпрацює із освітніми закладами різних країн світу, заплановано ряд культурно-освітніх проектів, культурно-масових та спортивних заходів, лекцій, книжкових виставок тощо.

Так, за участю наукового директора Польського культурно-освітнього центру, завідувача кафедри всесвітньої історії та правознавства, професора УДПУ Ігора Кривошеї в Ченстохові (Республіка Польща) відбулася міжнародна конференція «Фортеці Європи XVIII століття: Річ Посполита обох народів і сусідні країни», яку спільно підготували та провели Інститут історії Академії імені ім. Яна Длугоша в Ченстохові, Польське Історичне Товариство, історичний факультет Уманського державного педагогічного університету, Державний історико-архітектурний заповідник «Стара Умань». З цікавими доповідями про історію, структуру та специфіку фортифікаційних споруд XVIII століття на цьому науковому форумі виступили учені країн Центрально-Східної Європи. У своєму виступі на пленарному засіданні професор Ігор Кривошея ознайомив учасників конференції з сторінками історії уманської фортеці. Конференція стала ще одним підтвердженням плідної співпраці між польським та українським ВНЗ, яка триває з 2008 року.



Польським культурно-освітнім центром заплановано також захід «Польща і Україна: разом у Європі», що відбудеться 18 травня (16.00, ауд. 407, корпус №3).

Студенти УДПУ активно долучилися до спортивної акції – велопробігу, організованого Уманською міською радою до Дня Європи в Україні. Учасники велопробігу проїхали маршрутом: картинна галерея – вул. Коломенська – вул. Ленінської «Іскри» - вул.Урицького – вул.Горького – вул.Леніна – центральна площа міста.



День Європи – це свято єдності. Для нас, українців, чия держава є географічним, культурним, науковим центром Європи, сьогодні дуже важливо бути єдиними. Шляхом важких втрат ми продовжуємо відстоювати цінності, які є запорукою європейської інтеграції.

Наша нація здавна сповідує принципи свободи й незалежності, верховенства права та поваги до прав і свобод людини, які притаманні багатьом народам інших держав. А такі риси, як національне самоусвідомлення, прогресивність, патріотизм, утвердження свободи слова, вільний розвиток демократії доводять, що ми — європейці.

Тож з нагоди Дня Європи побажаємо всім нам миру, солідарності, добра і процвітання, терпіння та рішучості у нелегкій справі становлення України як дійсно Європейської держави!

Довідково. Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер. У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи долучилися держави-кандидати на вступ до ЄС. У цих країнах святкування набуло певного політичного забарвлення і було спрямоване на формування громадської думки стосовно підтримки вступу до Євросоюзу. Проводилися регіональні конференції та круглі столи; публічні дебати, виступи на телебаченні та радіо громадських діячів; широка інформаційно-роз’яснювальна кампанія; культурно-розважальні програми та спортивні змагання тощо. Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи.
Пресцентр УДПУ