Викладачі та студенти УДПУ взяли участь у відкритті в приміщенні Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань» документально-художньої виставки «Через терни до свободи», присвяченої історії боротьби України за свободу та незалежність у ХХ-ХХІ ст.

Створити експозицію допомагали 25 авторів та колекціонерів, 5 громадських та волонтерських організацій Умані та Уманського району. Представлені твори живопису, скульптура, фотографія, плакат, політична карикатура, артефакти та інші матеріали, що висвітлюють події від Євромайдану до АТО.

Під час визвольної боротьби за Українську державу склали свої голови сотні тисяч патріотів з усіх куточків нашої Вітчизни. Їх подвиг безсмертний, а пам'ять невмируща.

У трагічні дні нашої держави під час Революції Гідності, протистоянь у Києві на вулицях Грушевського, Інститутській, Марийському парку загинули і наші земляки. Серед 99 героїв Небесної Сотні – шестеро родом з Черкащини. Це житель Сміли Андрій Саєнко, Юрій Паращук з Тального, Максим Горошишин із села Грушківка Кам’янського, Юрій Пасхалін з села Носачів Смілянського, Віктор Чернець з села Подібна Маньківського та Віталій Смоленський з села Фурманівка Уманського району. Президент Петро Порошенко присвоїв їм звання Героїв України.

Їх пам’ять та пам'ять загиблих захисників України в зоні АТО присутні вшанували хвилиною мовчання.

Студенти під час відкриття виставки мали змогу почути авторів, твори яких представлені в експозиції; волонтерів, які допомагають наблизити таку бажану перемогу; бійців АТО, котрі мужньо боронять свободу та цілісність України.

Виставку можна буде відвідати безкоштовно за адресою: вул. Радянська¸31, ДІАЗ «Стара Умань», будні дні з 9.00 до 16.00.

Пресцентр УДПУ