У всі часи мистецтво співу вважалося найбільш близьким самій природі людини, а за своїми невичерпними можливостями співацький голос є найбільш досконалим музичним інструментом. Для того, щоб заблищати усіма яскравими вокальними барвами, голос людини має бути правильно сформований.

Нещодавно в актовій залі Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу, у межах підписаної угоди про співпрацю між нашими навчальними закладами, було проведено спільне засідання методичного об’єднання на тему «Вокальне мистецтво в сучасній соціальній культурі».

Проблема виконавської підготовки вокаліста, яка є однією з актуальних у музичній педагогіці, стала темою виступу старшого викладача кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Надії Балдинюк. Майстер-клас Н.А. Балдинюк та виступи студентів університету Яни Замрій і Расима Багірова були спрямовані на розкриття українських поетичних образів у вокальному мистецтві і стали кульмінацією всього заходу.

Надія Андріївна продемонструвала присутнім низку вокальних вправ, що сприяють природності та свободі звуковидобування, вільному диханню, гнучкості та легкості голосу, умінню користуватися різними відтінками голосу.


Досвідчений педагог-вокаліст наголосила на принципі індивідуального підходу та поступового ускладнення художнього репертуару і запросила на сцену своїх вихованців. Студенти Яна Замрій та Расим Багіров продемонстрували високу технічну майстерність, вільне володіння природним діапазоном, неперевершено виконавши дует Одарки і Карася з опери С. Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм».


Водночас із вдосконаленням якості й краси співацького голосу, йшла робота і над формуванням сценічних навичок студентів.

Досконало та яскраво виконала арію Лізи з опери П. Чайковського «Пікова дама» Яна Замрій.


Щирість і теплоту людських почуттів передав Расим Багіров, виконуючи у супроводі гурту «Багіров-band» пісню Олександра Пономарьова «Варто чи ні».


Свою виконавську майстерність продемонстрували також студенти Уманського педагогічного коледжу імені Т.Г. Шевченка (клас викладача-методиста Людмили Акульшиної) та Уманського обласного музичного училища імені П. Демуцького (клас викладача вокалу Лідії Новикової).

Спільно проведений майстер-клас переконав присутніх, що усе багатство голосу може розкрити лише співак-музикант, співак-митець, який не лише володіє вокальною технікою, але й має високу музичну культуру.

За плідну співпрацю учасники вокального майстер-класу були нагороджені почесними грамотами методичного об’єднання.






Пресцентр УДПУ