Тож ми сьогодні - доньки і сини,

Уклін батькам приносимо земний.

За мир і спокій, сонячну росу,

За рідну землю, за її красу.

30 липня в УДПУ відбулося патріотично-трепетне й пам’ятне дійство - складання Військової присяги на вірність Українському народові студентами, котрі є одночасно і курсантами кафедри військової підготовки Сумського державного університету. Свято окрім батьків, студентів та їх друзів привабило на університетський майдан ще й уманчан, які знають, що складання присяги в УДПУ – це вже традиційно урочисте і красиве торжество. Потопаюча у квітах площа, срібні звуки духового оркестру, схвильовані у парадній формі курсанти...

В урочистостях взяли участь ректор університету, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент національної академії педагогічних наук, заслужений працівник освіти України Наталія Побірченко, проректор з науково-педагогічної роботи, доктор педагогічних наук, професор Тетяна Кочубей, начальник кафедри військової підготовки Сумського державного університету, кандидат технічних наук, доцент, полковник Микола Ляпа, доцент кафедри військової підготовки Сумського державного університету, кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, підполковник Андрій Вакал, голова спілки ветеранів військ протиповітряної оборони, полковник у відставці Микола Бесараб, викладачі університету.

Ритуал складання Військової присяги на вірність Українському народові відбувся під керівництвом начальника кафедри військової підготовки Сумського державного університету, полковника Миколи Ляпи та ректора УДПУ, професора Наталії Побірченко. Курсанти взводу один за одним проголосили слова урочистої присяги. Подається команда «Рівняйсь! Струнко!» У відповідь на привітання юнаки і дівчата відповідають: «Слава! Слава! Слава!» Щемливі душевні почуття у душах присутніх на святі пробудило виконання курсантами Гімну України.

Вітаючи майбутніх захисників Вітчизни зі знаменною подією у їх житті та в історії університету, ректор Наталія Побірченко наголосила, що ритуал Військової присяги є святом, що уособлює доблесть і героїзм усіх поколінь нашого народу, оборонців та визволителів рідної землі. Наталія Семенівна висловила віру, що на польових заняттях, стрільбищах курсанти повною мірою відчули, що є така професія - захисник Вітчизни і зрозуміли, яка відповідальність лягає на їх молоді плечі й висловила впевненість, що студенти стануть гідними офіцерами. Вона благословила випускників у добрий час, побажала щастя, здоров'я і бадьорості духу, мирного неба над головою, впевненості у собі і щасливому майбутньому нашої Вітчизни.

Слова особливої, глибокої вдячності Наталія Побірченко висловила на адресу керівного складу Сумського університету, кафедри військової підготовки, науково-педагогічних працівників за повсякденну кропітку роботу на терені військової підготовки, патріотичного виховання, наслідування багатих історичних і військових традицій наших попередників і вручила подяку від колективу університету Сумського державного університету за спільну працю у підготовці офіцерів запасу начальнику кафедри військової підготовки, кандидату технічних наук, доценту, полковнику Ляпі Миколі. У відповідь з його вуст прозвучало: «Служу народу України!» й подяка за високу оцінку роботи та плідну співпрацю. Микола Миколайович наголосив, що прийняття присяги є пам’ятною на все життя подією. Дати присягу - не просто прочитати слова, а взяти на себе відповідальність за захист своїх родин, рідної землі, Батьківщини.

Вітаючи курсантів, голова спілки ветеранів військ протиповітряної оборони, полковник Микола Бесараб (він давав Військову присягу 49 років тому) побажав, щоб отримана в університеті наука допомагала у житті та військовій службі, миру й спокою в державі.

Від батьків з напутнім словом до курсантів звернулася мати Вікторія Тодорова, котра наголосила: «Недаремно, в нашому народі споконвіку живе думка, що армія — це школа життя, Сьогодні ми дивимося на вас з вірою і надією, будьте мужніми і чесними, допомагайте один одному. Служіть гідно, а ми будемо чекати вас. Завжди пам'ятайте про це! Будьте гідні слави своїх дідів, не забувайте, що стоїте на охороні рідного краю, його честі і признання. Служіть на славу Україні, задля її добра! Виконуйте священний обов'язок захисту Батьківщини і миру, будьте вірними справі батьків, українського народу!»

Вдячність батькам за допомогу у виборі шляху, викладачам за науку висловила від всіх курсантів Ірина Кучерява, яка побажала колегам щасливої стезі й ангела-охоронця на життєвому шляху.

Курсантам та всім присутнім на святі творчі колективи УДПУ зробили свої дарунки: фольклорний ансамбль «Софія» (керівник заслужений працівник культури України Василь Семенчук) виконав українську народну пісню «Не ламай калини!», ансамбль народного танцю «Яворина» (керівник викладач кафедри хореографії та художньої культури Сергій Куценко) - гуцульський танець «Гонивітер», а Заслужений працівник культури України Валентин Купчик пісню «Я бажаю Вам миру і сонця!»

Курсанти Військової академії міста Одеси, які напередодні вже прийняли присягу на вірність українському народові, на святі у рідній альма-матер продемонстрували показовий виступ. По закінченню урочистої частини батьки, гості, друзі тепло привітали курсантів.

26 липня 2014 року 60 студентів Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, які пройшли фахову підготовку при Військовій академії (м. Одеса), склали присягу на вірність українському народові. Відкрив церемонію приведення до військової присяги в.о. начальника Військової академії (м. Одеса) генерал-майор Олег Гуляк. В урочистостях взяли участь начальник Територіального управління «Північ», генерал-лейтенант Анатолій Сиротенко та начальник факультету підготовки офіцерів запасу, працівник ЗСУ Євгеній Потергера.

Від імені колективу Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини на святі побувала проректор з науково-педагогічної роботи Тетяна Кочубей, котра виступила з вітальним словом, особисто поздоровила курсантів із важливим етапом у їхньому житті. Слова особливої, глибокої вдячності Тетяна Дмитрівна висловила на адресу керівного складу академії, факультету підготовки офіцерів запасу, науково-педагогічних працівників за повсякденну кропітку роботу, яка проводиться на терені військової підготовки, патріотичного виховання, наслідування багатих історичних і військових традицій наших попередників. У знак подяки за спільну працю у підготовці офіцерів запасу проректор вручила в.о. начальника Військової академії (м. Одеса) генерал-майору Олегу Гуляку подяку від колективу та ректора Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Наталії Побірченко.

Курсантам - випускникам УДПУ бажаємо реалізовувати всі свої можливості, втілити у добрі справи юнацький запал та ентузіазм, відроджувати військову славу незалежної України!

Більше фото ви можете побачити в нашій фотогалереї.

Пресцентр УДПУ