Щороку 21 вересня люди в різних куточках земної кулі віддають данину миру. Свято, яке покликане змусити людей не тільки задуматися, але й зробити що-небудь заради миру, об`єднало студентську молодь Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини навколо найзаповітнішої мрії кожного українця – утвердження МИРУ.

З цією метою на різних факультетах нашого університету були проведені різноманітні заходи, благодійні акції, зустрічі з волонтерами.


Викладачі та студенти, що зібралися у дворі факультету фізики, математики та інформатики, патріотичними піснями і танцями вшановували цей день. На символічних паперових голубах усі бажаючі написали побажання нашим захисникам, усім землякам, щоб у нашій країні якнайшвидше настав МИР.



Естафету під гаслом «Ми - за МИР!» підхопили студенти факультету професійної та технологічної освіти. Із національними символами, одягнені у вишиванки юнаки та дівчата випустили у блакитне небо понад 200 паперових голубів, символів миру, яких всі разом виготовили напередодні.


На природничо-географічному факультеті організували майстер-клас із виготовлення паперових голубів миру, який провела студентка І курсу Руслана Качан. Присутні з цікавістю засвоювали нову техніку, ділилися думками та переживаннями про мир в Україні. На готових голубах студенти написали свої побажання учасникам АТО, які зараз знаходяться в зоні бойових дій. Голуби передані волонтерам волонтерської організації «Разом».



Студенти факультету дошкільної та корекційної освіти також долучилися до святкування Дня миру, провівши акцію «Голуб МИРУ».

Студентською радою історичного факультету, зокрема сектором розвитку волонтерського руху, було організовано та проведено акцію, під час якої містянам роздавали листівки з зображенням символу миру – голуба. На звороті листівки були контактні дані волонтерських організацій, які своєю активною діяльністю наближають такий бажаний для кожного українця МИР. Студентство факультету вирішило продемонструвати своє прагнення миру, провівши флеш-моб зі створення живої скульптури голуба миру. Завершилися заходи до Дня миру зустріччю майбутніх істориків із бійцем АТО Анатолієм Івановим, котрий розповів студентам та викладачам факультету про бойові дії на Сході України. Аудиторія уважно слухала кожне слово бійця та ставила бійцеві запитання.

Кілька авторських віршів з нової збірки «Філософія війни» прочитав завідувач кафедри суспільних дисциплін, професор Анатолій Карасевич. Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих воїнів та громадян. На завершення зустрічі декан історичного факультету, професор Тетяна Кузнець подякувала Анатолію Іванову за його мужність та відвагу у боротьбі за мир, волю і неподільність України. Також Тетяна Володимирівна зазначила, що незважаючи на складні часи, які сьогодні переживає наша держава, ми повинні пам’ятати, що не було такої сили, не було такого загарбника, не було такого ворога і не було таких обставин, які б зламали стержень українства, які б зламали волю українства. І ми сьогодні, як ніколи раніше, маємо стати патріотами не на словах, не у показових чи буденних вчинках, а у душі. І віриться, що і це кровопролиття закінчиться. Слава Україні!




Масштабністю відзначалася акція «Перемогу творимо своїми руками», проведена у навчальному корпусі №3 за ініціативи громадської волонтерської організації «Разом» та активної участі студентства усіх факультетів. Молодь з ентузіазмом відгукнулася на пропозицію плести маскувальну сітку для захисників нашої Батьківщини. Легко освоївши техніку плетіння, дівчата та хлопці взялися за важливу справу. Всіх учасників акції переповнювали позитивні емоції та світла віра в те, що лише спільними діями ми зможемо наблизити перемогу.



Приємно, що у святкування Дня миру активну участь взяли іноземні студенти, які навчаються у нашому університеті.

Мир – найголовніше, чого прагне сьогодні український народ. Мир на рідній землі – це найбільше щастя. Це можливість спокійно жити, працювати, творити, вчитися, не здригаючись від вибухів снарядів, не оплакуючи загиблих близьких людей. Мир – це запорука міцної, сильної, квітучої держави, добробуту її громадян. Сподіваємося, голуби миру з побажаннями донесуть нашим захисникам гарний настрій, почуття підтримки та великі сподівання на швидкий мир в нашій державі.

Довідково.

ООН використовує святкування Дня миру для привернення уваги до своєї різносторонньої роботи на підтримку миру і для того, щоб спонукати окремих людей, групи й громади на всій планеті до осмислення проблем миру та обміну інформацією, а також практичним досвідом діяльності по його досягнення.

Пресцентр УДПУ