15 жовтня 2015 року в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відбулося спільне засідання керівників секцій МАН загальноосвітніх навчальних закладів та викладачів – наукових консультантів університету.

З вітальним словом до учасників засідання звернулася проректор з наукової роботи та міжнародного співробітництва Владилена Сокирська, яка представила викладачів, котрі будуть консулатами 22 секцій наукових досліджень учнів-членів Малої академії наук.

Співпраця Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини з загальноосвітніми навчальними закладами міста є різноплановою. У рамках її угод викладачами університету надається необхідна допомога з питань теорії та методики навчання і виховання. Традиційними є участь викладачів у загальноміських методичних семінарах вчителів, соціальних педагогів, практичних психологів; проведення спільних засідань кафедр з методичними об’єднаннями вчителів, організація та проведення навчально-методичних семінарів для вчителів та керівників творчих колективів. Активно вивчається і впроваджується у практику навчально-виховного процесу на факультетах університету прогресивний педагогічний досвід вчителів міста.

У практику увійшло написання дипломних та магістерських робіт на замовлення педагогічних колективів, їх захист на базі шкіл та упровадження у педагогічний процес шкіл-замовників. Викладачі університету здійснюють рецензування методичних посібників вчителів. Щорічно університет бере участь в обласній виставці педагогічних технологій, де представляються розробки наших викладачів для середньої та вищої школи. На кафедрах вузу здійснюється підвищення кваліфікації вчителів загальноосвітніх шкіл та вихователів дошкільних закладів.

Вчителі міста є постійними учасниками науково-дослідних лабораторій УДПУ, у яких ведуться пошуки нових підходів, технологій та шляхів формування сучасного творчого вчителя, розробляються експериментальні навчальні програми, методичне забезпечення для середньої та вищої школи.

Учителі-методисти залучаються до проведення наукових педагогічних експериментів, спільних обговорень результатів апробації методичних новацій, спільних наукових публікацій, до керівництва педагогічною практикою студентів, рецензування дипломних робіт.

Викладачі університету беруть активну участь у роботі Малої академії наук, у рамках якої проводять навчально-консультативні заняття учнів-членів МАН, надають консультування у визначенні тематики науково-дослідних робіт та у процесі їх підготовки, здійснюють їх рецензування, працюють у складі журі всіх етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту наукових робіт.

Колективом університету створені оптимальні умови для розвитку творчих здібностей учнів-членів МАН, забезпечується педагогічна підтримка та методичний супровід їх науково-дослідницької діяльності, а переможцям надаються відповідні пільги при вступі до УДПУ.

Методист методичного кабінету Уманського міського відділу освіти Тетяна Плющ доповіла про результати роботи Малої академії наук у 2014 – 2015 навчальному році та особливості її організації у нинішньому. У минулому навчальному році членами МАН були 180 учнів шкіл міста. 73 учні взяли участь у І етапі конкурсу робіт учнів-членів МАН. Завдяки належному науковому супроводу викладачів педагогічного університету 34 учні міста Умані взяли участь у ІІ (обласному) етапі конкурсу, переможцями якого став 21 учень.

На сьогодні організовано 34 секції Уманського міського відділення Малої академії наук, у 22 з яких науковими консультантами запрошені провідні науковці Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Під час засідання помічник ректора Світлана Цимбал-Слатвінська проінформувала присутніх про особливості вступу до ВНЗ у 2016 році. Повідомила про те, що в університеті діють курси довузівської підготовки, до навчання на яких запрошуються і учні загальноосвітніх навчальних закладів міста.

Пресцентр УДПУ