Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини та Гуманітарно-природничий університет імені Яна Длугоша в Ченстохові єднає багатолітня плідна співпраця вже майже п'ятнадцять років. Це співробітництво включає різні формати: академічну мобільність (семестрову та ступеневу), проведення спільних конференції, наукові стажування аспірантів і викладачів. УДПУ активно співпрацює з освітянами міста Ченстохови.

З початку широкомасштабного російського збройного вторгнення в Україну мільйони українців вимушено опинилися за кордоном, зокрема у Польщі. Кілька тисяч біженців прихистило місто Ченстохова, де вже кілька років доволі активно діє українська громада.

Ректор УДПУ імені Павла Тичини, проф. Олександр Безлюдний і Мар'яна Ємелянова, голова Фундації «Наш дім Ченстохова», засновниця і директор Української школи в Ченстохові, підписали угоду про співпрацю в освітній сфері. Документ, підписаний спочатку в Ченстохові, а потім в Умані, передбачає патронат університету над школою, підтримку освітнього процесу, залучення науково-педагогічних працівників до проведення навчальних занять в Українській школі.

 В той же час, школа в Ченстохові стане першим своєрідним майданчиком для педагогічної практики студентів в українських освітніх закладах за кордоном. Переконані, що це співробітництво збагатить як УДПУ, так і Українську школу, адже разом вони будуть популяризувати Україну за кордоном.

Пресцентр УДПУ