25 червня за сприяння Європейської Комісії відбувся інформаційний захід «Інформаційний день програми «Горизонт Європа 2021-2027» в Україні».

Організаторами виступили австрійський центр «Zentrum für Soziale Innovation» та Міністерство освіти і науки України.

Захід проходив у режимі онлайн-конференції.

Так як робоча мова заходу була англійська, для зручності і доступності до актуальної інформації відділом міжнародних зв’язків було організовано участь заступників деканів/в.о. директора факультетів/інституту в конференц-залі, де відбулась трансляція заходу та за допомоги Олександра Коваленка забезпечено синхронний переклад.

На заході були розглянуті такі теми:

  • Програма «Горизонт Європа» (загальна структура програми та особливості отримання фінансування).
  • Кластери та місії програми «Горизонт Європа». Глобальні виклики та промислова конкурентоспроможність.
  • Напрям «Дії Марії-Склодовської Кюрі» (MSCA) та гранти ERC.
  • Програми поширення досконалості (widening programmes).

Проректор з міжнародних зв’язків та стратегічного розвитку Володимир Миколайко зазначив, що участь в програмах та проєктах «Горизонт Європа 2020» є важливою для розвитку галузі наукових досліджень університету зокрема та виконанням Стратегії Інтернаціоналізації освіти в цілому.

Можливості, що їх відкриває нова програма Європейського Союзу для дослідників і країн, у яких вони працюють, є дуже цікавими й для України. Адже робота в консорціумах із західними університетами та лабораторіями дає українським науковцям не лише шанс отримати, чи, радше, здобути фінансування на роботу в певних проєктах, але й, передусім, змогу долучитися до розв'язання актуальних завдань сучасності та налагодити партнерські відносини із закордонними колегами й цілими науковими колективами.

Довідково:

Рамкова програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (2021-2027) – це найбільша програма ЄС з фінансування науки та інновацій із загальним бюджетом понад 90 мільярдів євро. Участь у програмі «Горизонт Європа» дозволить використовувати європейські інструменти конкурсного фінансування та надання грантової підтримки; забезпечить умови для проведення спільних досліджень з країнами-членами ЄС; надасть доступ до дослідницької інфраструктури країн-членів ЄС та сприятиме розбудові матеріально-технічної бази в Україні.

Бажаючим долучитись до участі в «Горизонт Європа 2021» необхідно звертатись у відділ міжнародних зв’язків (кабінет 220, корпус №1).

Пресцентр УДПУ